fbpx

Novice

Dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer se vedno znava vključujemo v ohranjanje naše kulturne dediščine, to se je dokazalo tudi na letošnji prireditvi Naši zakladi v Petanjcih, ki je bila posvečena 100-letnici rojstva dr. Vaneka Šiftarja, pravnika, raziskovalca, politika, ustanovitelja Vrta spominov in tovarištva … Dijaki so ga predstavili kot pesnika, pripravili so dramatizacijo pesmi iz pesniške zbirke dr. Ivana Vaneka Šiftarja Pobiram orumenele liste. O tej pesniški zbirki, ki je izšla leta 1998, je akademik dr. France Zadravec zapisal: »Orumeneli listi so, skratka dvojna zgodba človeka in pesniškega subjekta, so njegova dvojna drama, pa tudi dvojna zmaga. Ali drugače: so ljubeči in tudi ostri žarki na cesti, na kateri se vsem mudi.«
Dramatizacijo so pripravili Jure Miholič, Julija Stanjko, Laura Podgoršek in Goran Jocić, prireditev je vodil Klemen Novak. Umetniška ustvarjalnost je znova dokazala, da vedno znova navdihuje in ustvarjalno povezuje različne generacije.
Slavnostna akademija v Petanjcih je odlično povezala Šiftarjeve življenjske postaje – Tišino, Mursko Soboto in Ljutomer. Ustvarjalnosti mladih se je pridružil še romski ples, nagovor prvega predsednika Republike Slovenije Milana Kučana in moški pevski zbor Slava Klavora.


Čestitke ustvarjalcem in vsem tistim, ki ohranjajo našo tradicijo. Izziv za danes in jutri …

 

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine