fbpx

Novice

Mednarodne astrofotografske konference sta se udeležila naš dijak Jurij Šumak in Andrej Hanžekovič. Na konferenci, ki je potekala v Ars Electronica Centru, so bili zbrani astronomi in astro fotografi iz držav z vsega sveta - vse od latinskoameriških držav do Avstralije in evropskih držav.

Uvodnemu delu je sledil spoznavni večer v glavni dvorani, kjer so bile razstavljene najbolj moderne aparature za astronomijo svetovno znanih znamk, kot so npr.: Bader planetarium, Celestron, SkyWatcher in podobno, o katerih prav gotovo sanja večina astronomov.

Udeleženca sta povedala, da se je bilo v množici kvalitetnih predavanj težko odločiti za pravo. Najprej sta se udeležila triurnega predavanja z naslovom Kako narediti HD panoramsko sliko Mlečne ceste, ki ga je izvedel Erich Meyer. Sledilo je nekaj krajših predavanj, med katerimi je bilo najzanimivejše predavanje Britanca Simona Addisa o tem, kako narediti popolnoma avtomatiziran teleskop za slikanje, ki ga lahko kontroliraš le s pomočjo telefona. Kosila sta v družbi ukrajinskega astro fotografa Olega Bryzgalova. Nato sta mlada astronoma prisluhnila še mehiškim astronomom, ki so promovirali bazo sredi puščave v Čilu, kamor lahko pošlješ svoj teleskop in ta lahko dela posnetke v skoraj perfektnih pogojih za fotografiranje. Zadnje predavanje, predavanje o »budžet« astronomski pripravi, je bilo pravo presenečenje za oba udeleženca, vendar ne zato, ker je predaval Oleg, temveč zato, ker so bili predstavljeni stroški, ki presegajo proračun skromnega astronomskega društva Kmica, česar pa glede na naslov nista pričakovala. Nizu predavanj je sledilo druženje med udeleženci konference.

Tudi drugi dan sta se udeležila kar nekaj predavanj, najbolj pa jima je ostalo v spominu skupno kosilo z mehiškima astronomoma. Nato je sledilo še zanimivo predavanje slavnega astro fotografa Martina Pugha, ki je bil leta 2009 in 2012 razglašen za naj astro fotografa leta. Po zaključku konference sta se polna novega znanja in življenjskih izkušenj odpravila na dolgo pot domov.

Jurij Šumak na koncu dodaja: »Konferenca je bila res odlično izpeljana in zanimiva. Sploh nisem vedel, da obstaja še toliko stvari, ki se jih enostavno moram naučiti, in kaj vse lahko dosežem s tem znanjem. Seveda sem se naučil veliko novega. Med drugim sem tudi spoznal veliko novih obrazov in dobil dobre nasvete ter kontakte za prihodnost.«

  

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine