fbpx

Novice

Med 7. in 9. marcem je prestolnico Prlekije obiskalo okoli 140 debaterjev in njihovih mentorjev iz različnih slovenskih šol, Bosne in Hercegovine, Češke, Hrvaške, Bolgarije in Nizozemske, ki so se udeležili že 17. mednarodnega debatnega turnirja.

Udeleženci turnirja so na debatah o družbeno-kritičnih temah pokazali svoje retorične sposobnosti ter kritično in argumentirano poznavanje teh tem. Najpomembnejši del turnirja so bile v naprej pripravljene debate, ki so odprto miselno razglabljale o problematiki:

• Beyoncina podpora črnskim osvobodilnim skupinam, ki odobravajo in uporabljajo nasilje;

• vzpon feminizma izbire, ki legitimira sodelovanje žensk v strukturah zatiranja (npr. uporabo ličil, zakrivanje obraza ali kot sporoča Sheryl Sandeberg, da naj se ženske v tehnološki industriji vdajo in obnašajo kot moški);

• vlade držav, ki sprejemajo večje število migrantov naj vzpodbujajo etnično/narodno homogena mesta/področja (kot Sodertalje na Švedskem).

Sledile so t. i. impromptu debate, kar pomeni, da so tekmovalci trditve izvedeli le eno uro pred samo debato:

• bolje je živeti v svetu, kjer odrasli otroci vzamejo starše k sebi domov, kot da jih finančno podpirajo, da živijo ločeno od njih;

• nasprotujemo prikazovanju kriminalnega načina življenja v svetu zabave kot »kul«;

• raje bi živeli v svetu, kjer ljudje ne verjamejo v obstoj boga ali božanstva.

Po vseh šestih debatah so se v četrtfinale uvrstile štiri slovenske ekipe, tri nizozemske in hrvaška ekipa. Štiri ekipe z GFML so se uvrstile v zlato sredino. GFML Hades so zastopali Zala Gorjak, Taja Berič, Timotej Pukšič in Teja Sapač. GFML Damina so sestavljale Pia Zupančič, Martin Norčič, Domen Bogdan in Urška Filipič. GFML Hypnos so bili Jan Dlouhy, Lara Bohar, Ajda Kuhar in Lina Horvat. Za GFML Thanatos so debatirali Nik Slavic, Živa Buzeti, Meta Štuhec in Luka Hauko. GFML so zastopale še Urška Filipič, Hana Rakuša, Ula Litrop, Vanja Vogrinec in Lora Gržin. V finalu, v katerem sta se pomerili slovenska ekipa z II. Gimnazije Maribor in nizozemska ekipa DSDC RED, je slavila slednja.

Čestitke tekmovalcem za uspešno izpeljane debate in organizatorjem za opravljeno delo!

foto gfm media     video gfm media

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine