fbpx

Novice

Knjiga Ljutomerski kasač od A do Ž je plod ideje in želje, da se ohrani narečno besedje, povezano s konji kasači. Prleki imamo o njih že precej zapisanega, prav tako so nastali že različni prleški slovarčki, vendar nimamo nikjer na enem mestu zbranega narečnega kasaškega in drugega besedja, povezanega s konji.
Kasaški klub Ljutomer se je v želji, da se ideja realizira, povezal z Gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer, le-ta pa s Filozofsko fakulteto Univerze v Mariboru, natančneje z red. prof. dr. Markom Jesenškom, ki je k sodelovanju povabil Majo Vičar in Aleksandro Žunič. Slednji sta v novembru 2017 začeli zbirati besedje. Obiskali sta 13 informatorjev in ugotovili, da mlajša generacija določenih izrazov v primerjavi s starejšo ne pozna več, zato je še toliko pomembneje, da se zberejo in v pisni obliki ohranijo stari narečni izrazi, dokler je to še možno, sicer se počasi izgubljajo in tonejo v pozabo.
Prvotna ideja o zbiranju izključno kasaške terminologije se je kmalu nadgradila, besedje se je razširilo tudi na druga področja, ki so že od nekdaj povezana s konji – kovaštvo, kolarstvo idr. Število besedja, ki je v slovarju urejeno po različnih sklopih, je hitro naraščalo in tako je v slovarskem delu knjige predstavljenih 179 iztočnic. Knjiga je bila predstavljena na Kasaških dirkah, 17. junija 2018. Svoj izvod lahko dobite na GFML.

Vabljeni k spoznavanju in raziskovanju novih besed!

Foto: Dejan Razlag

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine