fbpx

Novice

Mednarodna konferenca MEP CSEE Ljutomer 2018 z 9 sodelujočimi državami je uspešno zaključena. Slavnostni govornik na otvoritveni slovesnosti je bil minister za zunanje zadeve gospod Karl Erjavec. Dijakinje in dijaki GFML Breda Gašparič, Živa Buzeti, Nikolaj Dervarič, Matija Šinko in Timotej Pukšič so s svojim aktivnim sodelovanjem pod vodstvom Urške Filipič, Mete Štuhec in Nina Erjavca ter predsednikov iz Avstrije, Slovaške, Nemčije, Češke, Madžarske in Italije v svojih odborih na generalni skupščini, ki jo je suvereno vodil Luka Hauko, pripravili tehtne resolucije, med katerimi so bile tri sprejete in tri ovržene. V odboru za gospodarstvo so sprejeli rešitev glede prerazporeditve prihodkov in bogastva ter soočanja s stopnjo naraščanja tveganja revščine, kar naj vodi k dolgoročnemu izboljšanju v prid manjšini in revnejšim. Naslednja sprejeta resolucija odbora za mednarodno trgovino je bil predlog, da se uravnovesijo vložena sredstva tako Kitajske kot EU in da se je potrebno zavzeti za enake delovne pogoje delavcev in omogočiti delo evropskih državljanov v podjetjih, ki so v lasti Kitajske. Sprejeta je bila tudi resolucija odbora za regionalni razvoj, s katero so delegati predlagali, da je nujno potrebno povečati preglednost dokumentov za financiranje različnih projektov in natančneje spremljati evalvacijo udejanjenih projektov in da EU mora še bolj stremeti k čistejšemu okolju.
Profesorji mentorji so si ogledali Ljutomer, Svetinje, Jeruzalem, brod in mlin na Muri, rastlinjake Panorganic ter bili deležni sprejema pri županu na Razkrižju in pri podžupanu v Mestni hiši v Ljutomeru, dijaki in dijakinje gimnazije so za vse goste pripravili izredno lep kulturni večer, starši pa pogostitev.
Delegati so se v Ljutomeru odlično počutili, za kar se moramo zahvaliti dijakom in dijakinjam GFML in gostoljubju njihovih družin, ki so zasijale v svoji dobrosrčnosti in tuje otroke, daleč od doma, sprejele odprtih rok in skrbele za njih kot za svoje.
Kako se luč in svetloba razlijeta po hiši? Tako, da odpremo okna.
Kako vstopi luč v človeka? Tako, da ta odpre obiskovalcu vrata. 
Mentorica slovenske delegacije in koordinatorica MEP Slovenija Mojca Rižnar Nedeljko je v zaključnem govoru delegatom povedala: "Med to konferenco ste se naučili pet stvari: trdega dela, preprostosti, sočutja, potrpežljivosti in prijateljstva, ponesite jih sedaj domov in jih nosite s sabo kot najdražji zaklad. Ne čakajte, da se stvari zgodijo, poskrbite, da se bodo zgodile, začnite tam, kjer ste danes. Uresničite svojo prihodnost, uresničite svoja upanja in sanje. Danes je pravi dan za začetek!" 

foto gfm media     video gfm media

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine