fbpx

Novice

GFML je med drugim tudi Šola ambasadorka Evropskega parlamenta in tako nudi odlično priložnost vsem dijakom, da izkusijo evropsko povezovanje, prevzamejo vlogo dijaka ambasadorja Evropskega parlamenta in s tem postanejo predstavniki življenja v EU na svoji šoli. Tako lahko pridobimo izkušnje, kaj pomeni EU v vsakdanjem življenju in kaj lahko storimo, da bo prihodnja Evropa taka, kot si jo želimo.

S temi cilji in željami se nas je 26 dijakov 1. letnikov odpravilo na 10-dnevno izmenjavo na Nizozemsko, na sicer manj znani skrajni vzhod – bili smo namreč gostje šole Stedelijke Scholen Gemeenschap v Nijmegnu. Gostili so nas dijaki partnerji in tako smo imeli izjemno priložnost, da iz prve roke izkusimo življenje na Nizozemskem.

Izmenjava je bila dinamična in polna različnih aktivnosti s krovno temo Finding your voice. Sodelovalo je več šol, in sicer iz Italije, Rusije, Poljske, Španije, Madžarske in seveda Nizozemske. Veliko smo se pogovarjali o migracijah in okolju, to sta bili glavni temi projekta. O tem je zadnji dan potekala tudi debata. Pri pouku so nam pofesorji povedali marsikaj zanimivega o deželi in ljudeh, npr. o znanem slikarju Rembrantu, prav tako pa smo se naučili celo malo nizozemsko.

Zanimiv je bil izlet v glavno in največjo mesto nizozemsko mesto – Amsterdam. V mestu z večtisočletno zgodovino smo obiskali Rijksmuseum – muzej nizozemske umetnosti, kjer smo občudovali neprecenljiva dela Rembradta in van Gogha. Mesto smo spoznavali tudi skozi igro, katere cilj je bil, da se skupina slika s čim več znamenitostmi. Amsterdam je teh seveda poln.

Vikend smo preživeli z družinami, ki so se potrudile, da so nam predstavile nizozemsko kulturo. V ponedeljek smo se vsi udeleženci projekta predstavili v mestnem gledališču Stadsscghowburg. Vsaka šola je skušala na izviren način predstaviti svojo domovino. Večer je minil ob petju, plesu, deklamacijah, glasbi. Skupaj z dijakinjami iz Gimnazije Celje – Center smo povzeli nekaj dejstev o Sloveniji in zapeli slovensko evrovizijsko skladbo iz leta 1975, Dan ljubezni, ki ga je v originalu izvajala skupina Pepel in kri.

Ogledali smo si tudi samo mesto Nijmegen, ki velja za najstarejše na Nizozemskem, saj je zgrajeno na temeljih starorimske naselbine. Naša naloga so bile tudi tokrat fotografije z znamenitostmi.

Sredo je najbrž marsikdo težko pričakoval - na šoli smo se preizkusili v izdelovanju znamenite nizozemske belo-modre keramike, zvečer pa se zabavali v disku Doornroosje.

Zadnji dnevi so bili manj naporni, v četrtek dve uri športne vzgoje, malo nogometa, košarke in hokeja. Potem debata, kjer smo seveda dijaki GFML kar blesteli, petkovo jutro pa je bilo že čas za slovo. Proti Amsterdamu, od koder smo poleteli do Zagreba, smo se odpravili z malce mešanimi občutki, srečni, ker gremo domov, a smo hkrati že pogrešali svoje nove prijatelje in se tolažili, da meseca marca prihajajo na obisk v Slovenijo.

 

foto gfm media

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine