fbpx

Novice

Na GFML smo ponovno gostili študentko medicine z Medicinske fakultete v Mariboru, ki je izvedla zanimivo predavanje za dijake 3. in 4. letnikov obeh programov. Na predavanju so se prisotni seznanili z darovanjem krvi, kostnega mozga in organov.

Kri lahko darujemo med 18. in 65. letom starosti, moški vsake tri mesece, ženske pa vsake štiri mesece. Najbolj iskani krvodajalci so ljudje s krvno skupino O-. Pri tem je pomembna tudi telesna teža, ki mora znašati nad 50 kg.

Zanimivo je bilo slišati tudi o darovanju organov. Nekoč so morali darovalci vedno nositi s seboj kartice o darovanju, danes je vse navedeno v registru darovalcev. Za darovalca organov se lahko odločimo kadar koli, pri tem pa je zelo pomembno, da svoje družinske člane o tem tudi obvestimo, da le-ti pozneje zaradi čustev darovanja morebiti ne preprečijo. Slišali smo, da imamo Slovenci najbolj skladne oz. sorodne organe z Nemci, kar je tudi razumljivo, saj je v preteklosti veliko Slovencev migriralo na področje Nemčije. Pri odvzemu organa je zelo pomemben čas, ta mora biti čim krajši. Organ mora biti brez kakršnih koli metastaz in ne sme biti okužen s patogenimi mikroorganizmi. Če smo morda srečni prejemniki darovanega organa, za darovalca ne moremo nikoli izvedeti. V Sloveniji je trenutno največje povpraševanje po srcu, ledvicah in jetrih. Pogosto se zgodi, da na ustreznega darovalca čakamo celo leto dni, kar je lahko za koga že prepozno. Zato je toliko pomembneje, da je o tem osveščene čim več slovenske populacije.

Torej, če smo se vas s tem člankom čustveno dotaknili, vas vabimo, da se pridružite darovalcem organov in na ta način pomagate nekomu, kateremu bo darovani organ predstavljal neprecenljivo dragocenost.

 

foto gfm media

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine