fbpx

pro contra

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer je že četrto leto vključena v mednarodni projekt Jugend debattiert international.

Demokracija potrebuje državljane, ki postavljajo kritična vprašanja, povedo svoje mnenje, a tudi poslušajo ter se z mnenji drugih soočajo pošteno in objektivno. Te temeljne spretnosti posreduje Jugend debattiert international kot doslej edino mednarodno nemško govoreče debatno tekmovanje za dijakinje in dijake v srednji in vzhodni Evropi.

Ideja

Jugend debattiert international prispeva k temu, da so mladi v srednji in vzhodni Evropi sposobni svoje poglede in stališča strokovno in prepričljivo zastopati v nemškem jeziku. Projekt krepi debato kot medij demokratične razprave in spodbuja aktivno večjezičnost Evrope. Predmet tekmovanja je debatiranje v nemškem jeziku o temah s področja šolskega vsakdana, človekovih pravic in temeljnih svoboščin, zgodovine (zlasti zgodovinskih krivic) ter Evrope. Prek kritičnega soočanja s politično in družbeno relevantnimi temami Jugend debattiert international prispeva k političnemu izobraževanju v ciljni regiji.

Usposabljanje in tekmovanje

Projekt se prične z večmesečno učno fazo, v kateri se dijaki po v naprej določenem učnem programu pripravijo na debatiranje in se vsebinsko soočijo z relevantnimi temami. Sledi tekmovalna faza, ki od šolske prek regionalne ravni vodi do državnega polfinala in finala. Prvo- in drugouvrščena iz vsake države dosežeta mednarodni finale, ki vsako leto v jeseni poteka v eni od sodelujočih projektnih držav.

Debata

GlockeVsakokrat štirje dijaki in dijakinje, dva za in dva proti, v nemščini skupno 24 minut debatirajo o družbenopolitično relevantnih vprašanjih. Oblika debate je pri tem natančno določena: na začetku ima vsak debatant dve minuti časa, da nemoteno govori, sledi 12 minut proste razprave, na koncu pa ima vsak udeleženec zopet eno minuto časa, da v luči vodene razprave poda zaključno besedo.

 

Žirija

Debato ocenjuje od tri- do petčlanska žirija po štirih kriterijih: strokovno znanje, sposobnost izražanja, komunikacijske sposobnosti, prepričljivost. Znanje nemščine se pri ocenjevanju ne upošteva. S povratno informacijo žiranti vsakemu udeležencu podajo nasvete za izboljšanje uspešnosti njegovega nastopa.

Za dijake in dijakinje

nem debataTrenutno pri Jugend debattiert international sodeluje okoli 2.500 dijakov in dijakinj z več kot 150 šol v Belorusiji, Bolgariji, Estoniji, Latviji, Litvi, na Poljskem, v Rusiji, Sloveniji, na Slovaškem, Češkem, v Ukrajini in na Madžarskem. Prek debatiranja v nemščini so dijaki in dijakinje dejavno vključeni v pouk. Mednarodno srečevanje mladih prispeva k razumevanju med narodi. Tako ne le mednarodni finale, temveč tudi treningi zmagovalcev, pri katerih sodelujejo dve ali tri države, udeležencem omogočajo izmenjevanje mnenj s kulturno različnih zornih kotov.

Projektni partnerji in pokrovitelji

Jugend debattiert international – državna tekmovanja v srednji in vzhodni Evropi – je projekt Goethe-Instituta, fundacije »Erinnerung, Verantwortung und Zukunft« (»Spomin, odgovornost in prihodnost«), Dobrodelne fundacije Hertie (Gemeinnützige Hertie-Stiftung) ter Centra za šolstvo v tujini (Zentralstelle für das Auslandsschulwesen). Poleg tega Jugend debattiert international v sodelujočih državah podpirajo lokalni pokrovitelji.

Jugend debattiert international na spletu

nem debata logotipi

 

Mentorici

Brigita Fras
Brigita Fras
prof. nemščine in angleščine
K-108 Govorilna ura: ČETRTEK 8.50 - 9.35
02 58 58 741
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Martina Vogrinec
Martina Vogrinec
prof. nemščine in sociologije, koordinatorica OIV in ID
K-108 Govorilna ura: SREDA 8.50 - 9.35
02 58 58 741
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.