fbpx

pro contra

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer je že četrto leto vključena v mednarodni projekt Jugend debattiert international.

Demokracija potrebuje državljane, ki postavljajo kritična vprašanja, povedo svoje mnenje, a tudi poslušajo ter se z mnenji drugih soočajo pošteno in objektivno. Te temeljne spretnosti posreduje Jugend debattiert international kot doslej edino mednarodno nemško govoreče debatno tekmovanje za dijakinje in dijake v srednji in vzhodni Evropi.

Ideja

Jugend debattiert international prispeva k temu, da so mladi v srednji in vzhodni Evropi sposobni svoje poglede in stališča strokovno in prepričljivo zastopati v nemškem jeziku. Projekt krepi debato kot medij demokratične razprave in spodbuja aktivno večjezičnost Evrope. Predmet tekmovanja je debatiranje v nemškem jeziku o temah s področja šolskega vsakdana, človekovih pravic in temeljnih svoboščin, zgodovine (zlasti zgodovinskih krivic) ter Evrope. Prek kritičnega soočanja s politično in družbeno relevantnimi temami Jugend debattiert international prispeva k političnemu izobraževanju v ciljni regiji.

Usposabljanje in tekmovanje

Projekt se prične z večmesečno učno fazo, v kateri se dijaki po v naprej določenem učnem programu pripravijo na debatiranje in se vsebinsko soočijo z relevantnimi temami. Sledi tekmovalna faza, ki od šolske prek regionalne ravni vodi do državnega polfinala in finala. Prvo- in drugouvrščena iz vsake države dosežeta mednarodni finale, ki vsako leto v jeseni poteka v eni od sodelujočih projektnih držav.

Debata

GlockeVsakokrat štirje dijaki in dijakinje, dva za in dva proti, v nemščini skupno 24 minut debatirajo o družbenopolitično relevantnih vprašanjih. Oblika debate je pri tem natančno določena: na začetku ima vsak debatant dve minuti časa, da nemoteno govori, sledi 12 minut proste razprave, na koncu pa ima vsak udeleženec zopet eno minuto časa, da v luči vodene razprave poda zaključno besedo.

 

Žirija

Debato ocenjuje od tri- do petčlanska žirija po štirih kriterijih: strokovno znanje, sposobnost izražanja, komunikacijske sposobnosti, prepričljivost. Znanje nemščine se pri ocenjevanju ne upošteva. S povratno informacijo žiranti vsakemu udeležencu podajo nasvete za izboljšanje uspešnosti njegovega nastopa.

Za dijake in dijakinje

nem debataTrenutno pri Jugend debattiert international sodeluje okoli 2.500 dijakov in dijakinj z več kot 150 šol v Belorusiji, Bolgariji, Estoniji, Latviji, Litvi, na Poljskem, v Rusiji, Sloveniji, na Slovaškem, Češkem, v Ukrajini in na Madžarskem. Prek debatiranja v nemščini so dijaki in dijakinje dejavno vključeni v pouk. Mednarodno srečevanje mladih prispeva k razumevanju med narodi. Tako ne le mednarodni finale, temveč tudi treningi zmagovalcev, pri katerih sodelujejo dve ali tri države, udeležencem omogočajo izmenjevanje mnenj s kulturno različnih zornih kotov.

Projektni partnerji in pokrovitelji

Jugend debattiert international – državna tekmovanja v srednji in vzhodni Evropi – je projekt Goethe-Instituta, fundacije »Erinnerung, Verantwortung und Zukunft« (»Spomin, odgovornost in prihodnost«), Dobrodelne fundacije Hertie (Gemeinnützige Hertie-Stiftung) ter Centra za šolstvo v tujini (Zentralstelle für das Auslandsschulwesen). Poleg tega Jugend debattiert international v sodelujočih državah podpirajo lokalni pokrovitelji.

Jugend debattiert international na spletu

nem debata logotipi

 

Mentorici

Brigita Fras
Brigita Fras
prof. nemščine in angleščine
Kabinet TJ2
02 58 58 741
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Martina Vogrinec
Martina Vogrinec
prof. nemščine in sociologije, koordinatorica OIV in ID
Kabinet TJ2
02 58 58 741
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.