fbpx

pv

Spoštovani bivši dijaki, mentorji, vodje vrtcev, profesorji, strokovnjaki s področja predšolske vzgoje!

V programu Predšolska vzgoja že 20 let zapored iščemo možnosti povezovanja in nadgrajevanja znanj ter spretnosti dijakov, ki jih izobražujemo in vzgajamo. Tako so dijaki v preteklih letih pridobivali ne le strokovno-teoretična znanja s področij pedagogike, razvojne in splošne psihologije, kurikuluma, varnega in zdravega okolja, jezikovnega izražanja, znanja s področja vseh splošnoizobraževalnih predmetov in umetniške veščine na področjih likovne, glasbene in plesne umetnost temveč tudi praktična znanja v vrtcih. Pri tem smo tesno sodelovali z vrtci, ravnatelji vrtcev in mentorji dijakov.

Vabimo vas, da se udeležite 20. obletnice programa Predšolska vzgoja na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer. Obletnica bo obogatena s strokovnim simpozijem, katerega namen bo predstavitev in seznanjanje s primeri dobre prakse iz šol in vrtcev.

Okroglo obletnico bi zato želeli posvetiti evalvaciji programa predšolska vzgoja skozi oči različnih deležnikov, ki so bili in so še, vpeti v dogajanje. Obletnica bo hkrati priložnost za vse, ki delate na področju predšolske vzgoje in ste z našo šolo tako ali drugače povezani, da podate svoj pogled na izzive in priložnosti predšolske vzgoje danes. Namen strokovnega simpozija je povezovanje in soočanje teorij s področja predšolske vzgoje z dejansko prakso v vrtcih ter soočanje dela vzgojitelja v vrtcu in izobraževanja slednjih v srednjem strokovnem programu predšolska vzgoja.

Izdan bo strokovni bilten, v katerem bodo objavljeni prispevki. Z aktivno udeležbo s prispevkom boste avtorji prejeli 2 točki za napredovanje v naziv, slušatelji, ki boste na simpoziju sodelovali zgolj v vlogi poslušalca, pa 0,5 točke za napredovanje v naziv.

Vabimo vas, da se strokovnega simpozija udeležite aktivno in s svojim prispevkom dodate svoj del k razmišljanju o ključni tematiki.

Na strokovni simpozij bodo vabljeni predstavniki Pedagoških fakultet treh univerz, predstavniki Centra RS za poklicno izobraževanje (CPI), Zavoda RS za šolstvo, srednjih vzgojiteljskih šol, ravnatelji, vodje in mentorji iz vrtcev, bivši dijaki programa predšolska vzgoja in drugi zainteresirani za področje predšolske vzgoje.

Na simpoziju želimo posebej osvetliti naslednje teme:

 • Narodni in mednarodni projekti na področju predšolske vzgoje (šolski in vrtčevski)
 • Otroci s posebnimi potrebami in nadarjeni otroci v vrtcu
 • Primeri dobrih praks z vseh področij dejavnosti po Kurikulumu za vrtce
 • Multikulturnost v vrtcu: izzivi in rešitve iz prakse
 • Čuječnost in supervizija v službi kakovostnega dela vzgojitelja
 • Izzivi na področju predšolske vzgoje
 • Sodelovanje med vrtci in srednjimi vzgojiteljskimi šolami
 • Alternativni pristopi v predšolski vzgoji

Če se boste odločili za aktivno udeležbo na simpoziju, vas prosimo, da svoj prispevek oblikujete v skladu z navodili, ki so pripeta temu vabilu. Strokovni odbor bo po pregledu prispevkov izbral tiste, ki bodo tematsko ustrezni za področje predšolske vzgoje. Prispevkov, ki ne bodo ustrezali temu kriteriju, ne bomo izbrali za sodelovanje na simpoziju, v tem primeru vam bomo odločitev sporočili do 20. 10. 2018.

ROKI ZA PRIJAVO IN ODDAJO PRISPEVKA

Vse udeležence prosimo, da se prijavite s priloženo prijavnico do najkasneje 10. 10. 2018. Če boste sodelovali na simpoziju s prispevkom, vas prosimo, da do tega datuma pošljete ob prijavi tudi naslov prispevka s povzetekom v slovenskem in angleškem ali nemškem jeziku ter ključnimi besedami. Ob tem nam pošljite tudi kratek opis vašega dela in področij, na katerih ste aktivni (projekti idr.). Povzetek naj ne presega 250 besed. Celotne in dokončne prispevke pošljite do 15. oktobra 2018 na naslov Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, Prešernova 34, 9240 Ljutomer in na spletni naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Pisni prispevki bodo objavljeni v e-zborniku, ki bo dostopen na spletni strani šole www.gfml.si. Prosimo, oddajte lektorirane prispevke in pripišite ime lektorja.

KOTIZACIJA

Kotizacija za simpozij je 20 € po osebi. Za izdajo potrdila je obvezna prisotnost ves čas simpozija. V ceno programa sta všteti prehrana in e-publikacija. Kotizacijo boste nakazali na račun šole SI56 011 00603 0694 703, sklic je SI00 2018-11. Račun boste prejeli po končanem simpoziju. V namen plačila napišite naslednje: ime in priimek prijavljene osebe in »simpozij«.

Dodatne informacije lahko dobite v svetovalni službi na telefonski številki 02 58 58 706 ali po spletni pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

PROGRAM STROKOVNEGA SIMPOZIJA

Ura

Vsebina

8.00–8.30

Predprostor ŠIC-a

PRIHOD IN REGISTRACIJA

8.30–10.00

 

ŠIC

UVODNI PROGRAM

Uvodni pozdravni nagovori

Plenarno predavanje

Kulturni program

 

10.00–10.20

Predprostor ŠIC-a

ODMOR ZA KAVO

10.20–11.20

 

ŠIC

OKROGLA MIZA na temo: Izzivi izobraževanja in zaposlovanja na področju predšolske vzgoje (povezuje mag. Saša Pergar)

 

11.30–14.00

 

Šola po učilnicah

PREDSTAVITEV DOBRIH PRAKS s področja izobraževanja za PV in dela v vrtcih; 10-minutni prispevki na izbrano temo:

 1. Narodni in mednarodni projekti na področju predšolske vzgoje (šolski in vrtčevski)
 2. Otroci s posebnimi potrebami in nadarjeni otroci v vrtcu
 3. Primeri dobrih praks z vseh področij dejavnosti po Kurikulumu za vrtce
 4. Multikulturnost v vrtcu: izzivi in rešitve iz prakse
 5. Čuječnost in supervizija v službi kakovostnega dela vzgojitelja
 6. Izzivi na področju predšolske vzgoje
 7. Sodelovanje med vrtcem in starši
 8. Alternativni pristopi na področju predšolske vzgoje

14.00–15.00

Šolska jedilnica

 

KOSILO (bife)

15.00–16.30

 

Učilnice

 1. del predstavitev po učilnicah

 

16.30–17.00

 

ŠIC

Zaključek s podelitvijo potrdil za aktivno sodelovanje

 

17.00–19.00

Šolska jedilnica

DRUŽENJE GENERACIJ PREDŠOLSKE VZGOJE

 

 

*Pridržujemo si pravico do spremembe programa zaradi nepredvidljivih okoliščin.

Veselimo se srečanja z vami!

Koordinatorica simpozija

Liljana Fajdiga
Liljana Fajdiga
prof. nemščine in pedagogike, svetovalna delavka
02 58 58 706
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.