fbpx
 • Medijski tehnik

  Ključ do poklicne uspešnosti v prihodnosti bo digitalna pismenost in kreativno razmišljanje. Moč medijev, oglaševanje, avdio in vizualne predstavitve imajo vedno večji vpliv na naš vsakdan. Zakaj ga ne bi tudi sami kreirali?

  external Več informacij

 • Umetniška gimnazija: smer gledališče in film

  Umetniška gimnazija, smer gledališče in film, dijaku omogoča, da dosega vsa zahtevana znanja in sposobnosti za opravljanje splošne mature, hkrati pa se posveča svoji lastni ustvarjalnosti ter razvija različne talente, vstopa na gledališke odre, v svet filmske umetnosti ter izoblikuje svojo izrazno tehniko.

  external Več informacij

 • GLAS GFML

  Dijaki GFML vsak četrtek pripravijo radijsko oddajo Glas GFML, ki jo lahko poslušate na Radiu Maxi in Murski val.

  Oddaja vam je na voljo tudi kot podcast. Naročite se nanj v podcast aplikaciji na vaši mobilni napravi.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

urnik       moodle       ea      eduroam       mail    

Novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

logo zdrava sola     ambasadorka     sio     jest2020     tvu2020 logo     NAMAPOTI2020     erasmusmovit     slovenscina na dlani     razumevanje filma     gledalisce     skum     opk gfml     Time LOGO     rast2020     erasmuscmepius     nem debata     PODVIG2020     simbioza    munera3    kompetence     zlata palicica     EKSRP PRP LEADER EU SLO bliznjicatakseguci     prlek

Obvestila

23. novembra, leta 1918 je general Rudolf Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo ter prevzel vojaško oblast v Mariboru. Na ta dan Slovenci vsako leto praznujemo državni praznik, dan Rudolfa Maistra. Po mojem mnenju, se ljudje premalo zavedamo pomena Rudolfa Maistra in njegovega delovanja, saj si upam trditi, da gre za enega najopaznejših in gotovo enega izmed najpomembnejših slovenskih osebnosti. Med njegove največje uspehe lahko štejemo njegovo strateško odločnost, ustanovitev slovenske narodne vojske ter seveda boj za slovensko mejo na severu.

Lahko povemo, da je k slovenskemu ozemlju priključil Maribor in spodnjo Štajersko, kar pa je bil nedvomno izredno pomemben korak, v zvezi z priključitvijo Prekmurja k matični državi. Prekmurci smo se ravno po zaslugi Maistra in še nekaterih drugih pomembnih oseb, kot so Ivan Jerič, Matija Slavič in drugi, lahko priključili matici Sloveniji.

V Beltincih je leta 1919 potekalo zborovanje pred župnijsko cerkvijo. Lani smo obeleževali 100 let od priključitve Prekmurja, v spomin na zborovanje pa so ravno pred cerkvijo v Beltincih postavili spomenik. Ta naj bi s številnimi stebri ponazarjal množico, ki se je zbrala na zborovanju, na treh stebrih pa so upodobljeni najpomembnejši borci za priključitev, Ivan Jerič, dr. Matija Slavič in Jožef Klekl starejši.

nika maister1 nika maister2

Na Rudolfa Maistra smo gotovo lahko ponosni vsi Slovenci, saj se je boril za naš narod in nam priboril to, kar nam pripada. Upam pa, da bomo vsi Slovenci na ta slovenski državni praznik, torej 23.11. izobesili slovensko zastavo in se spomnili na pomen in zasluge generala Maistra ter tako izkazali naše domoljubje in ponos, da smo Slovenci.

Prijava

Prijavite se v vaš račun

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Radijske oddaje

Zadnje publikacije