fbpx

GFML-jevci smo doma

Maska naše civilizacije je padla. Človeštvo se je znašlo pred še enim sovražnikom, ki ga preprosto ne more razstreliti na prafaktorje s pomočjo tankovskih izstrelkov. Poleg Kuge, Lakote, Vojne in Smrti se je štirim jezdecem apokalipse pridružil še peti, in sicer Covid-19. Tako sem vsaj začel razmišljati, potem ko sem zadnjič prižgal televizijo in gledal novice. Povsod poročajo o zamrznitvi in ustavitvi gospodarstva, strmem padcu vrednostnih papirjev in praktično koncu načina življenja, kot ga poznamo. Covid-19 bo nedvomno pustil posledice v gospodarstvu. Sprejeti ukrepi vlad za zajezitev virusa, ki so v tem trenutno izjemno pomembni in potrebni, bodo vodili v ohlajanje gospodarstva. Dlje bo trajala pandemija, daljše bo okrevanje gospodarstva. Nekateri deli gospodarstva so popolnoma obstali in za zagon le-teh bo potrebna premišljena finančna spodbuda. Kupna moč prebivalstva bo padla, sledi padec povpraševanja, padec vrednostih papirjev, plačilna nedisciplina se bo povečala. Obdobje samoizolacije je tudi odlična priložnost za introspekcijo v naš način življenja, ki se z zadnjimi dogodki razkriva za skrajno potrošniškega.
Sodobni človek živi v sistemu, ki temelji na izkoriščevanju in potrošništvu. In še posebej v 21. stoletju, ko nas vsak dan bombardira na tisoče in tisoče podatkov in reklam, je izkoriščevanje slepih ovčic planeta Zemlja postala mala malica. Smoter reklam je manipulacija našega dojemanja stvarnosti. Povedo nam, kaj naj razmišljamo, kako naj razmišljamo in seveda tudi, kaj si naj postavimo za ideale »lepote« in »sreče«. Moderen človek je postal suženj, nevidni okovi dobička in udobnosti so nas privezale k tlom. Postali smo le še brezglava množica, ki se dan za dnem slepo predaja sivemu birokratskemu stroju. Počasi se spreminjamo v brezčutne vampirje, ki so prisiljeni svojo slo po krvi skrivati za zidom lažne morale in izprijenega frazerstva.
Človek 21. stoletja je zavedno ali nezavedno s svetlobno hitrostjo divjal proti svojemu samouničenju. Zemljo in njene naravne vire smo izropali, zlorabili ter uničili. Postali smo hitri, a v zameno smo dali našo človeškost, postali smo bolj podobni stroju, kot pa samemu sebi. Brezglavo smo tekali od mesta do mesta v sistemu, v katerem gre le za rezultate in ne postopek. Pod našimi nogami je postajalo vroče in covid-19 je s sabo prinesel več slabega, kot pa dobrega, a na vse bi morali gledati kot na zelo črn odtenek sive. V zadnjim dveh mesecih se je zastrupljanje zraka z Co2 drastično zmanjšal. In čeprav je covid-19 odgovoren za zamrznitev gospodarstva, je tudi odgovoren za zamrznitev ognja, ki bi nas vse prej ali slej požrl.

Objavljenje vsebine so pregledane, vendar niso lektorirane in ne izražajo stališč Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.
external Oddajte svoj prispevek

Najnovejše

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE