Natečaji in razpisi za dijake

Prleško društvo generala Maistra v sodelovanju z Gimnazijo Franca Miklošiča iz Ljutomera deveto leto zapovrstjo organizira tekmovanje z naslovom Pot v prihodnost, kjer dijaki iz slovenskih srednjih šol izkazujejo svoje znanje iz novejše slovenske zgodovine. Tema letošnjega tekmovanja je: Pred 70 leti se je v mojem domačem kraju končala 2. svetovna vojna.

20. stoletje je stoletje vojn izmed katerih sta dve dobili naziv svetovni vojni. Lansko leto smo se spominjali 100 let od začetka prve svetovne vojne, letos mineva 70 let odkar se je končala druga svetovna vojna. Vojna, ki je povzročila smrt več 10 milijonov ljudi, ranjenih in pregnanih. V svetu so se zgodile velike politične spremembe. Postavljeno je bilo novo ravnovesje sil. V vojno vihro smo bili potisnjeni tudi Slovenci. Rane, ki so nam jih povzročili tujci ali smo si jih zadali sami, se vse do danes niso popolnoma zacelile. Pomembno je, da spomin na vojne grozote ohranjamo kot opomin sedanjim generacijam in ne ponavljamo enakih napak kot so jih naši predniki.

Namen tekmovanja je  predvsem spodbuditi mlade, da razvijajo pozitiven, a hkrati kritičen odnos do narodne zgodovine.

Način tekmovanja je podoben lanskoletnemu. Dijaki bodo v pisni obliki pripravili predstavitev izbrane  teme, h kateri bodo dodali računalniško predstavitev (npr. v programu PowerPoint).

Več o tekmovanju si lahko preberete v prilogi kjer je tudi prijavnica.