fbpx

Novice

»Na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) tradicionalno zaključujemo konec pouka z organizacijo kulturnega maratona, ki smo ga prvič izvedli leta 1998. Organizacijsko in izvedbeno se je vsa ta leta kulturni maraton stalno spreminjal in dopolnjeval. Kljub spremembam je ostala v ospredju osrednja ideja projekta, to je omogočiti dijakom, da skozi najrazličnejše dejavnosti izkažejo svoj talent, interes in odnos do vsebin s področja kulture, športa in znanosti,« je dejal pomočnik ravnatelja prof. Franc Čuš.

Letošnji kulturni maraton je bil podobno kot lanski posvečen medkulturnosti in sprejemanju drugačnost, hkrati pa je bila skozi aktivnosti izvedena »Kulturna okupacija« Ljutomera, s čimer so dijaki želeli doseči, da mesto Ljutomer začuti aktivno prisotnost dijakov tukajšnje srednje šole. Aktivnosti so se odvijale po celem mestu (Glavni trg, Park generala Maistra, Park 1. slovenskega tabora, Športno-rekreacijski center, okolica GFML).

Potek dogajanja:

Sreda, 22. 6. 2016

Dijaki 2. b oddelka so v okolici šole postavili stojnice in predstavili svoje poslovne ideje v sklopu projekta U-Start. Tako kot pretekla leta so imeli dijaki možnost prodati rabljene učbenike na t.i tržnici rabljenih učbenikov.

V popoldanskem času se je skupina dijakov peš odpravila do Miklošičeve domačije, kjer so v nočnih urah opazovali zvezde, ter seveda tam tudi prenočili.

Člani dijaške gledališke šole so se v Domu kulture premierno predstavili zunanji publiki z lutkovno igro Epizoda II: Upor.

Četrtek, 23. 6. 2016

- Medkulturnost in sprejemanje

Dijaki so sodelovali v različnih delavnicah, v katerih so bile predstavljene različne kulture (madžarska, hrvaška, arabska, predstavljen je bil problem migrantske krize, gostili smo misijonarja g. Mujdrico iz Zambije). Delavnice so izvajali predstavniki posameznih narodno-kulturnih skupnosti oz. društev.

- Kulturna okupacija Ljutomera

Dijaki so sodelovali v več kot 30 različnih delavnicah s področja kulture, športa in znanosti. Delavnice so organizirali in izvajali dijaki, zaposleni in zunanji sodelujoči. Delavnice so bile razmeščene po celotnem Ljutomeru.

- V popoldanskem delu je potekal dijaški piknik, na katerem so dijaki sami pripravljali hrano, medtem ko je za sestavine poskrbela šola. Na prireditvenem odru so se predstavile tri dijaške glasbene skupin.

- Tega dne so dijaki sodelovali pod mentorstvom Irene Štuhec in Tanje Trajbarič Lopert v kulturnem programu osrednje občinske proslave ob dnevu državnosti.

Petek, 24. 6. 2016

- Akademija ob zaključku pouka in proslava ob dnevu državnosti

Na akademiji je bil predstavljen pregled dogajanja v iztekajočem se šolskem letu. Izpostavljeni so bili dijaki, zaposleni in zunanji sodelujoči, ki so s svojim delom, dosežki in uspehi najbolj zaznamovali šolski utrip. Slavnostni govornik na prireditvi je bil bivši dijak dr. Matej Mertik, ki je skupaj z ravnateljem GFML Zvonkom Kustecem podelil šolska priznanja dijakom za uspešne dosežke na različnih tekmovanjih in natečajih. Hkrati so dijaki na prireditvi obeležili državni praznik dan državnosti. Po zaključku slovesnosti je sledila podelitev spričeval dijakom in družabno srečanje staršev, dijakov in zaposlenih.

foto gfm media

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine