fbpx

Novice

Dijaki, ki obiskujejo izbirni predmet Študij okolja, in dijaki, ki obiskujejo eko-krožek, so se z mentorico profesorico Matejo Godec odpravili na ekskurzijo v Güssing. Gre za mesto sredi gričev na južnem Gradiščanskem v Avstriji, dobrih 40 kilometrov oddaljeno od tromeje med Slovenijo, Avstrijo in Madžarsko. Mestece z okoli 4000 prebivalci se ponaša z nazivom prvega mesta na svetu, ki se samooskrbuje z obnovljivimi viri.

V mestu so leta 1996 ustanovili Evropski center za obnovljive vire energije v katerem razvijajo regionalne in lokalne pristope k varčevanju z energijo, projekte za uporabo in proizvodnjo obnovljive energije. Evropski center za obnovljive vire pa organizira tudi predavanja in usposabljanja na področju obnovljivih virov energije in vodene oglede "Ekoenergijske dežele". Pri predstavitvi "Modela Güssinga" so dijaki izvedeli, da se je pred dvajsetimi leti Güssing ukvarjal s podobnim problemom kot se danes pojavlja v Ljutomeru - velika brezposelnost, odseljevanje mladih in "beg možganov".

"Od takrat do danes so v Güssingu ustvarili čez 1000 novih delovnih mest, v mesto se priseljujejo visoko izobraženi mladi ljudje, ki se zaposljujejo v tehnološkem centru, mesto pa letno z namenom ogleda tehnologij obišče tudi več 10.000 turistov. Güssing se razvija v smeri lokalne proizvodnje energije z vsemi razpoložljivimi obnovljivimi viri regije. Mi smo si ogledali daljinski sistem ogrevanja mesta Güssing na lesno biomaso, trigeneracijo - sočasno proizvodnjo električne, toplotne in hladilne energije, prototip Sunsorber - hlajenje preko sončne toplote, majhno veterno elektrarno, ki proizvaja električno energijo v polnilni postaji za električni avtomobil. Najbolj zanimiv za ogled je bil sistem uplinjanja lesne biomase, ki je edinstven na svetu in so po njegovem vzoru postavili velik obrat na Švedskem. Presenetilo nas je predvsem to, da iz lesne biomase na tak način lahko dobijo zemeljski plin ali disel ali mešanico alkoholov, ki jih lahko v nadaljevanju uporabijo na različne načine in tako z energetskega vidika na ta način pridobivajo ali električno energijo ali toploto," je podrobnosti iznesla Melani Vengust (2. b).

Tokratno ekskurzijo so zaključili v čokoladnici Zotter, kjer so izvedeli, da izdelujejo čokolade, ki so narejene izključno iz bio kakava kupljenega preko pravične trgovine.

foto gfm media

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine