fbpx

Novice

Pretekli vikend je »sveža« maturantka GFML-ja, Živa Buzeti, zastopala barve Slovenije na tradicionalnem mednarodnem tekmovanju mladih znanstvenikov družboslovnih smeri – The International Conference of Young Social Scientists (ICYSS). ICYSS je individualno tekmovanje dijakov, starih od 14 do 19 let, in pokriva področja psihologije, sociologije, geografije, zgodovine in ekonomije. Letos je tekmovanje organiziral Regionalni center za talente Beograd II, pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) pa se je slovenska ekipa mladih raziskovalcev tekmovanja udeležila tretjič zapored. Po uvodni prireditvi so tekmovalci svoje naloge uspešno predstavili 14. novembra, naslednji dan pa je sledila zaključna prireditev in podelitev priznanj.
Udeleženci tekmovanja so morali pred mednarodno komisijo strokovnjakov na daljavo predstaviti nalogo in predstavitev ter odgovarjati na številna vprašanja. Tekmovanje družboslovcev izhaja iz mnogo starejšega tekmovanja naravoslovcev The International Conference of Young Scientists (ICYS) in je bilo tokrat organizirano tretjič. Na daljavo se je tako predstavilo 45 dijakov in dijakinj iz 9 držav celega sveta.
Slovenska ekipa je bila izbrana na podlagi rezultatov 54. državnega srečanja mladih raziskovalcev Slovenije. Na področju sociologije je Živa Buzeti z raziskovalno nalogo »Romi – marginalci v družbi?« suvereno osvojila prvo mesto oz. zlato medaljo.
Z vami delimo nekaj Živinih misli o sami izbiri raziskovalne teme in o občutkih ob razglasitvi rezultatov: »Izvedba moje raziskovalna naloge ni izvirala iz želje po nagradi, temveč iz radovednosti, ki mi jo je tematika predstavljala že od malih nog. Iz tega razloga in seveda velike konkurence o medalji nisem niti razmišljala. Do trenutka, ko so poklicali moje ime in se je na zaslonu pojavila slovenska zastava. V tistem trenutku sem ostala brez sape, saj si nisem predstavljala, da bi se raziskovalna naloga iz srednje šole lahko kosala z nalogami, ki so bile izvedene s pomočjo svetovno znanih inštitutov. Presenečenje je hitro zamenjala sreča, saj sem se na podlagi rezultata zavedala, da je tematika manjšinske skupnosti vendarle pomembna na svetovni ravni
Živi iskreno čestitamo ob njenem uspehu in ji hkrati želimo enake uspehe pri njenem nadaljnjem mednarodnem študiju.

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine