Novice

25. oktobra praznujemo državni praznik dan suverenosti. S tem praznikom obeležujemo odhod zadnjega vojaka Jugoslovanske ljudske armade (JLA) z ozemlja Slovenije. V noči na 26. oktober 1991 je iz koprskega pristanišča odplula zadnja ladja z vojaki JLA. Teh je bilo okrog 3400. S tem je slovensko ozemlje zapustil še zadnji tuji vojak in Slovenija je tako prevzela tudi popoln vojaški nadzor nad celotnim državnim ozemljem. Dogodek je eden najpomembnejših v celotnem osamosvojitvenem procesu. Dan suverenosti je bil kot državni praznik razglašen leta 2015 in ni dela prost dan.
Ob tej priložnosti je Prekmursko društvo general Maister v sodelovanju s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota organiziralo domoznanski večer. Uvod v dogodek je pripravila dr. Klaudija Sedar iz Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota. Franc Čuš, profesor zgodovine na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer in podpredsednik Prleškega društva generala Maistra je pripravil predavanje z naslovom Pogled na leto 2020: 101. leto združitve Slovencev z obeh strani reke Mure.
Predavanje je bilo zaradi trenutne epidemiološke situacije in posledično omejevanja stikov ter organizacij javnih prireditev posneto ter je širši javnosti na voljo v obliki videozapisa.
Posnetek traja 38 minut in se začne s slovensko narodno pesmijo Slovenec sem. Leta 1866 jo je napisal Jakob Gomilšak, uglasbil pa dr. Gustav Ipavec. Pesem izraža slovensko domoljubje, o čemer pričajo nekateri verzi:
"Slovenec sem! Slovenec sem!
Tako je mati d'jala,
/…/
Slovenec sem! Slovenec sem!
Od zibeli do groba
/…/
S ponosom reči smem:
Slovenec sem, Slovenec sem!"

video gfm media

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Radijske oddaje

Zadnje publikacije