fbpx

Novice

Naša šola se je lansko leto vključila v skupni projekt pod okriljem Lokalne akcijske skupine Prlekija z naslovom Prlek veki ded. Projekt, sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), so skupaj prijavile Občina Križevci, Občina Veržej, Zavod Marianum in Gimnazija Franca Miklošiča. Projekt vključuje ureditev spominske sobe, posvečene dr. Matiji Slaviču v Križevcih, spominskih vitrin Maistrovih borcev iz Občine Veržej, organizacijo znanstvenega simpozija o prleških rojakih, izdelavo vodnika po spominskih sobah prleških rojakov in vodene obiske dijakov ter učencev po teh spominskih sobah.

V Upravnih enotah Gornja Radgona in Ljutomer obstajajo spominske sobe, posvečene slovničarju, duhovniku in čebelarju Petru Dajnku v Črešnjevcih, jezikoslovcu Francu Miklošiču v Radomerščaku, politiku Antonu Korošcu v Biserjanah, zgodovinarju in filozofu Francu Kovačiču v Veržeju, prevajalcu Svetega pisma in diplomatu Matiji Slaviču, pesniku in pisatelju Cvetku Golarju ter pedagogu in mladinskemu pesniku Manku Golarju v Ljutomeru, skladatelju Slavku Ostercu v Veržeju in filozofu, teologu ter psihologu Antonu Trstenjaku v Rodmošcih.

Dijaki tretjih letnikov GFML in učenci z OŠ Križevci ter OŠ Veržej so v jesenskih dneh obiskali večino teh sob in pod strokovnim vodenjem spoznavali zgodovinsko vlogo ter pomen naših rojakov. Vsi po vrsti so opravljali odgovorne službe in imeli velik politični, znanstveni, kulturni oz. družbeni vpliv. Na žalost je zgodovinski spomin na njih do danes zbledel, zato so šole v lokalnem okolju odgovorne, da ta spomin ohranjajo ter ga prenašajo na svoje učenci in dijake.

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine