fbpx

Novice

V petek, 25. septembra, je bilo v večih mestih po celem svetu mogoče slišati vzklike “Ni planeta B!” ali “Za ribe, za ptice, za delavske pravice!” Ljutomer ni bil nobena izjema, saj se je okrog 11. ure po ljutomerskih ulicah zbralo 50 dijakov Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, ki jim ni vseeno za našo prihodnost.
V okviru društva Mladi za podnebno pravičnost (MZPP) so organizirali protest, katerega namen je bil opozoriti na podnebne spremembe in predstaviti seznam zahtev za vlado ter občino Ljutomer. Nekatere od teh zahtev so bile: vlada naj rešuje podnebne spremembe kot krizo globalnih razsežnosti; ukrepi za ozelenitev proračuna in pospešen prehod v pravično, brezogljično in krožno gospodarstvo; ustanovitev skupine, ki bo pripravila načrt zaprtja Termoelektrarne Šoštanj in Premogovnika Velenje; 40-odstotno znižanje emisij v prometu do leta 2040 (glede na leto 2005); naj vse občine sledijo dobremu zgledu slovenskih občin, ki so podpisale certifikat Brez plastike; izboljšanje lokalnega potniškega prometa in spodbujanje vseh starostnih skupin k uporabi le tega itd.
"50 udeležencev se nas je najprej zbralo pred gimnazijo, kjer smo si razdelili transparente in ostale pripomočke. Nase smo si privezali raznorazne odpadke in plastiko, da bi simbolizirali posledice onesnaževanja na naše življenje. Na zaščitne maske smo si napisali slogane, kot npr. “Danes zaradi zdravja, a kmalu, ker ne bo čistega zraka.” Pripravljeni in z ogretimi glasilkami smo se napotili do Glavnega trga, kjer nas je pričakal ljutomerski podžupan Niko Miholič, ki nam je obljubil tesnejše sodelovanje in bolj zeleno prihodnost občine Ljutomer. Mimoidočim smo želeli tako pokazati, da je stanje resno in da si želimo boljše ter lepše prihodnosti zanje, za nas in za naše potomce.
Glede na to, da nas je lahko zaradi zdravstvenih ukrepov in priporočil sodelovalo le 50, je bil protest uspešno izveden ter smo zadovoljni z izidom. Veselimo se nadaljnjega sodelovanja z Občino Ljutomer in z vsemi, ki se nam odločijo pridružiti ter nas podpirati," je zapisala dijakinja Lina Horvat.

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine