fbpx

Novice

V okviru projekta VakciNet sta študentki Medicinske fakultete Maribor dijakom, ki obiskujejo 4. letnik predšolske vzgoje, pripravili predavanje »O cepljenju«. Namen predavanja je bilo širiti znanje in relevantne podatke s področja cepljenja, opozoriti na nekatere zavajajoče informacije, ki se pojavljajo, razjasniti vprašanja in pregnati strahove, ki se morda ob tem porajajo. Vsebina predavanja je bila s področja mikrobiologije, imunologije in infektologije ter je zajemala osnove imunskega sistema, osnovni princip delovanja cepiv, vrste cepiv in njihovo sestavo, opis povzročiteljev, proti katerim se cepimo, način njihovega delovanja, predstavitev novega koledarja obveznega cepljenja v Sloveniji in predstavitev nalezljivih bolezni, pred katerimi se želimo zaščititi. Prav tako so dijaki izvedeli, katere bolezni smo že izkoreninili, možne stranske učinke cepiv (dobili so odgovor na vprašanje: Ali cepljenje res povzroča avtizem in kdo se ne sme cepiti?), spoznali so pojem precepljenosti v Sloveniji ter pomen kolektivne zaščite.

Po koncu predavanj je sledil kviz, pri katerem so poslušalci preverili svoje novopridobljeno znanje. Kviz je omogočil interaktivno sodelovanje poslušalcev, ki so tako od predavanja več odnesli, imeli so pa tudi priložnost za porajajoča se vprašanja o obravnavani temi.

Predavanje smo izvedli v okviru OIV, v ponedeljek, 2. 3. 2020, zadnji dve šolski uri v U-V3 za dijake predšolske vzgoje 4. letnikov (4. va in 4. vb), za katere je poznavanje teme potrebno pri predmetu VZO na maturi.

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine