fbpx

Novice

Družboslovni projektni dnevi so omogočili poglobljen uvid v aktualno tematiko o migracijah.

Dijaki so si najprej ogledali slovenski igrani film Čefurji raus, režiserja Gorana Vojnovića. Film prikazuje odraščanje mladostnikov v ljubljanskem predmestju Fužine, v katerem prevladujejo priseljenci prve in druge generacije iz drugih republik bivše Jugoslavije.

Na osnovi filma so dijaki spoznali, kakšno je življenje mladostnikov v multinacionalnem okolju in s kakšnimi težavami se v vsakdanjem življenju srečujejo ti mladostniki.

V okviru zgodovine so spoznavali množično izseljevanje Slovencev v Združene države Amerike pred prvo svetovno vojno. S pomočjo filma in odlomkov besedil o izseljevanju so pojasnili, zakaj so se Slovenci množično izseljevali, kakšen je bil potek potovanja z vlakom in ladjo, kakšen prvi stik izseljencev z novo domovino in kje so nastale glavne naselbine Slovencev v ZDA. Dijaki so primerjali življenjske zgodbe ameriških Slovencev in navedli primere ohranjanja slovenske narodne identitete.

Pri geografiji so se poglobili v politične migracije neposredno po drugi svetovni vojni, v katere je bilo vključenih ogromno nemških prebivalcev. Prav tako so analizirali spletne članke, povezane z migracijami.

Dijaki so na podlagi analize statističnih podatkov spoznavali vzroke za migracije in njihov potek v Sloveniji od osamosvojitve do danes. Časovno gledano je Slovenija večino časa beležila pozitiven migracijski saldo. Prevladujejo ekonomski migranti, tako v primeru emigracije kot imigracije. Dijaki so na podlagi gradiva predstavili pozitivne in negativne posledice migracij.

V okviru sociologije so dijaki spoznali osnovne pojme o migracijah, spoznali vzroke zanje, navedli največje migracije v zgodovini človeštva in opisali problematiko migracij v sodobnem svetu. Dijaki so spoznavali nacionalizem in sestavine ter simbole različnih kultur. Seznanili so se z različnimi etničnimi stereotipi, ki so pogosto vzrok za nepotrebno ksenofobijo ter rasno in nacionalno nestrpnost.

Dijaki 3. b oddelka so se tudi udeležili posveta o prihodnosti Evropske unije, katerega tema je bila skupna kmetijska politika EU z vidika priložnosti in izzivov, ki se za mlade pojavljajo v lokalnih okoljih.

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine