fbpx

Novice

Za uvod v letošnje Miklošičeve dneve smo na hodniku pred šolsko knjižnico z dijaki prvih in drugih letnikov ter mentorico Veroniko Prijol pripravili zanimivo razstavo z naslovom Rojstvo in življenje besed – Jezikovni priročniki. Dijake je zanimala raba in kako je določena beseda razložena v različnih priročnikih. Za predstavitev na plakatih so izbrali besedi sonce in klopotec. Razlago so poiskali v Slovarju slovenskega knjižnega jezika, v Slovarju tujk, v Etimološkem slovarju slovenskega knjižnega jezika, v Slovenskem velikem leksikonu, v Sloveniki, slovenski nacionalni enciklopediji in v tujejezičnih slovarjih, v nemško-slovenskem, angleško-slovenskem, francosko-slovenskem, špansko-slovenskem, rusko-slovenskem slovarju. Poleg estetsko izdelanih plakatov so si obiskovalci razstave lahko ogledali posamezne jezikovne priročnike tudi na razstavnih mizah. Ogledali smo si lahko še specialne terminološke leksikone z različnih področij, na primer filozofija, psihologija, kemija, matematika itd., v njih so razložene besede in pojmi s teh področij; in še Slovenski pravopis, vse izdaje Slovarja slovenskega knjižnega jezika pa Etimološki slovar slovenskih zemljepisnih imen, Slovar simbolov, Slovenski etnološki leksikon, Splošni religijski leksikon, Leksikon imen in mnogi drugi. Zraven tega sta bili priloženi še faksimilirani izdaji Trubarjevega Abecednika in Katekizma ter del iz Brižinskih spomenikov, Stiškega in Celovškega rokopisa.
In ko so bili vsi mogoči priročniki tako lepo skupaj zbrani, vključno s spletnimi slovarji Fran, Slovarji inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRS SAZU, smo ugotovili, da jih sploh ni tako malo, kar vse kaže na izjemno bogastvo tovrstnih knjig v našem prostoru.
Otvoritveni program je zasnovala praktikantka, Monika Ivančič, univ. dipl. slov. Recitirale so dijakinje Ana Nemec, Lea Kelc Vnuk, Eva Tilli, Zarja Škaper iz 2. u. Za glasbeno spremljavo je poskrbela Tjaša Karas iz 1. c, ki je na svojo kitaro umetelno zabrenkala. Na razstavnih stojalih so bili predstavljeni plakati, ki so jih izdelale dijakinje Iza Šiftan, Neža Sečko, Hana Berendijaš, Anej Belak, Črtomir Svetec iz 1. d, Eva Nemec, Naja Kovač iz 1. c, Karin Adanič, Katja Šonaja, Benja Šmauc, Saša Vrbnjak, Tjaša Vršič, Urška Dunaj iz 2. b, ter Maša Kozar iz 2. a. Vabilo na razstavo je oblikovala Urška Dunaj iz 2. b.
Obiskovalcem razstave, posameznikom in skupinam drugih letnikov s profesorji, Klaudijo Tivadar, Ireno Štuhec, Francijem Čušem, je bil otvoritveni program in postavitev razstave zelo všeč.
Nekaj njihovih vtisov: »Razstava je temeljito narejena. Vsebuje veliko koristnih informacij o priročnikih. Dijaki 2. c; Razstava nam je bila všeč, saj se navezuje na snov pri slovenščini. Dijaki 2. b; Lepo in estetsko oblikovana poučna razstava. Čestitam. Eva«
Dijaki so se na razstavi lahko tako srečali s številnimi jezikovnimi priročniki, ki so nam vselej na voljo, bodisi v knjižni ali elektronski obliki, torej tudi takrat, ko zmanjka elektrike.

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine