fbpx

Novice

Dijaki sklopa ITS-umetnost so obiskali lončarstvo Žuman, kjer so se seznanili z zgodovino družinskega lončarstva, s tradicionalnimi oblikami lončenine, značilne za lokalno področje, in z načini žganja in glaziranja keramike. Lončar jim je podrobno opisal način žganja v peči na drva, ki jo uporablja še danes.

Po predstavitvi oblikovanja na lončarskem vretenu jim je pomagal, da so tudi sami zvrteli in oblikovali svoj izdelek ali dva. Ti so bili seveda manjši in morda nekoliko drugačni od prvotno zamišljene ideje, saj je za to delo poleg občutka za glino treba imeti tudi veliko potrpljenja in lepo število ur vloženih vaj. Kljub temu pa so bili dijaki zadovoljni. Z avtentičnim spoznavanjem dela lončarja so okrepili svoj odnos do te tradicionalne kulturne dediščine in do vrednosti pristnega, ročno izdelanega lončarskega izdelka. Delavnici se je v drugem delu pridružila tudi profesorica Nina Žuman, ki je predstavila še podjetniški vidik lončarske obrti. V razgovoru z njo so dijaki ugotavljali, kje, na kakšen način in s koliko dodane vrednosti je treba prezentirati dejavnost, da ti ta omogoči primerno obliko trženja in dostojno preživetje.

Ugotovili so, da ni dovolj, da imaš lončarstvo ali kakršno koli drugo dejavnost rad, temveč da moraš znati tudi druge prepričati o lepoti in vrednosti svojega dela.

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine