fbpx

Novice

Na letošnji XIII. mednarodni finalni razpravi o spornem vprašanju "Ali naj se uvedejo individualne zgornje meje za letalska potovanja?" v Budimpešti si je s svojim prepričljivim nastopom zagotovil zmago Michail Krumov iz Bolgarije.

Mednarodni finale predstavlja vsakoletni vrhunec tekmovanja v razpravljanju v nemškem jeziku. Dijaki, ki se učijo nemščine kot tujega jezika in jih zanima izmenjava mnenj o aktualnih temah, se lahko udeležijo tekmovanja v svoji domači državi. Najboljša dva iz vsake od dvanajstih sodelujočih držav nato razpravljata na mednarodnem finalu.

Slovenijo sta v mednarodnem finalnem tednu zastopala Erik Hauzer, dijak Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, kot zmagovalec državnega tekmovanja in Karmen Bokan, dijakinja Gimnazije Murska Sobota. Nobenemu od njiju se letos na žalost ni uspelo uvrstiti v finale.

V vlogi sodnika sta na tekmovanju Slovenijo zastopala Grega Ferenc (razpravljavec iz leta 2015) in učiteljica Martina Vogrinec iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

Slovenija na tekmovanju sodeluje od leta 2015.

Na mednarodni finale je poleg razpravljavcev pripotovalo več kot 300 gledalcev in gostov. Med njimi so bile tudi osebe iz javnega življenja, kot so podpredsednica nemškega parlamenta Petra Pau, nemški veleposlanik na Madžarskem Volkmar Wenzel, vodja jezikovnih programov Goethe-Institut dr. Christoph Veldhues in še veliko drugih.

Poleg obiskovalcev je več sto gledalcev razpravljanje spremljalo prek spletnega prenosa.

Seveda je tekmovanje imelo tudi spremljevalni program, vsi udeleženci so se udeležili vodenega ogleda Budimpešte in čudovitega madžarskega parlamenta. Prav tako je udeležence v svoji rezidenci sprejel nemški veleposlanik na Madžarskem g. Volkmar Wenzel, ki je poudaril, kako pomembno je, da se mladi urijo v spretnosti, kot je razpravljanje.

XIII. mednarodni finale je potekal pod pokroviteljstvom režiserke Ildikó Enyedi in avtorja Wilhelma Drosteja.

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine