fbpx

Novice

Dijak 3. b, Timotej Pukšič, je bil zaradi svoje angažiranosti in šolskih uspehov izbran za sodelovanje v projektu Danska od blizu. Tako je strnil svoje vtise s potovanja: "Prve dni tega šolskega leta sem v sklopu Društva slovensko-danskega prijateljstva preživel na Danskem. Moje popotovanje po tej prelepi zeleni deželi se je začelo zadnjo avgustovsko soboto, ko smo se vkrcali na avtobus in se odpravili na dobrih dvajset ur dolgo pot. Z ostalimi 34 dijaki smo se zelo hitro spoprijateljili, zato je dolga vožnja zelo hitro minila. Prvi dan smo preživeli v najstarejšem skandinavskem mestu Ribe, kjer smo si ogledali muzej in staro mestno jedro. Otroka v sebi in svoje zanimanje za lego kocke sem negoval v billundskem Legolandu, v bližini prve tovarne teh priljubljenih igrač.
Zaplaval sem tudi v severnem morju na danskih Cold Hawajih pri 16 °C. Obiskali smo tri danske gimnazije, kjer smo spoznavali danski izobraževalni sistem. Na dveh smo izvedli slovenska večera, s katerima smo našim gostiteljem približali slovensko kulturo in znamenitosti. Poskusil sem tradicionalno dansko nedeljsko pojedino in njihovo posebno verzijo hot doga, ki je bil res slasten.
Moja umetniška stran  je uživala predvsem v moderni galeriji Aaros, v drugem največjem danskem mestu Arhus. Galerija je res izjemna, ker zajema vse možne stile likovne umetnosti, nekaj posebnega je mavrična panorama na vrhu objekta, kjer si je moč ogledati celotno mesto. Že pred odhodom na Dansko sem vedel, da sem namenjen v državo z ravnim reliefom, vendar me je presenetilo, da je njihov najvišji vrh visok oziroma bolje rečeno nizek 175 metrov. Obiskali smo tudi rojstno hišo velikega pravljičarja Hansa Christiana Andersena. Zadnje dni našega potepanja smo preživeli v danski prestolnici, v Københavnu. Zelo zanimiv je bil ogled vikinškega mesta Roskilde, kjer smo si ogledali Katedralo, staro mestno jedro in vikinški muzej. Ogledali smo si tudi grad Frederiksborg, kjer smo občudovali prekrasne botanične vrtove, grad Kronborg, kjer naj bi potekala slavna Shakespearjeva tragedija Hamlet in grad Rosenborg, ki je izredno bogato opremljen s pohištvom in z umetninami, še posebej dragocena pa je kraljeva zakladnica s celo paleto bleščečih danskih kron. Toplo so nas sprejeli in pogostili tudi na slovenskem veleposlaništvu. Dozo adrenalina pa smo si zagotovili v zabaviščnem parku Tivoli.
Ta ekskurzija je zame res nekaj posebnega, predvsem zaradi novih prijateljstev, ki sem jih stkal, v prvi meri s Slovenci, pa seveda tudi z Danci. Ugotovil sem, da je danščina izredno težek jezik, ki se ga je zelo težko naučiti. Vendar smo se kljub temu naučili zapeti dansko himno, ki opeva lepote te dežele. Zelo me je navdušila arhitektura in dejstvo, da je večina hiš opečnatih brez dodatne izolacije na zunanji strani. Očaralo me je glavno mesto s svojo velikostjo in hkrati ljubkostjo in mnogimi mestnimi četrtmi, ki so zelo zanimive za turiste.
Iskreno se zahvaljujem profesorskemu zboru GFML in Društvu slovensko-danskega prijateljstva, ki sta mi omogočila to neverjetno izkušnjo." 

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine