Novice

 Zadnji petek meseca septembra je v Evropi že tradicionalno namenjen znanosti in raziskovanju, saj se v večih evropskih mestih odvija projekt EVROPSKA NOČ RAZISKOVALCEV, ki je to leto potekala pod sloganom Varni z znanostjo (SAWE). Ponosni smo, da je že četrto leto zapored potekala tudi na GFML. Z nizom predavanj in delavnic smo tako dijakom 2. in 3. letnikov skušali približati znanost, raziskovanje in poklic znanstvenika.

Obiskovalci so imeli na GFML priložnost spoznati, kaj znanost pomeni za naša življenja ter kakšen je poklic raziskovalca oz. znanstvenika. Premalokrat se namreč zavedamo, da so bila za reči, ki jih uporabljamo vsak dan, potrebna neka znanstvena dognanja, znanstveni poskusi in preizkusi, da danes delujejo brezhibno in nam olajšajo življenje. Tako so v 12 delavnicah slovenski raziskovalci, doktorji znanosti, mladim predstavljali svoje raziskovalno delo, dognanja in ugotovitve. Izvedena so bila tudi štiri predavanja, eno izmed njih tudi za starše na temo Samopodoba najstnika in kako jo starši lahko sooblikujejo. Na GFML je bil pripravljen tudi EU kotiček, ki je nastal v sodelovanju z Europe Direct Pomurje.

Projekt je sovpadel tudi z gibanjem mladih za podnebno pravičnost, ki so opozarjali, da ni planeta B in da moramo poskrbeti za ohranitev tega, ki ga imamo, k čemur zagotovo lahko pripomoremo tudi z znanstvenimi dognanji.

Karmen Stolnik, koordinatorica projekta SAWE na GFML pravi: »Tudi to leto je bilo zadnje petkovo popoldne na GFML naravnano raziskovalno in ustvarjalno. Mladi so z zanimanjem prisluhnili sodelujočim raziskovalcem, še raje pa so kake stvari sami preizkusili ali jih naredili. Mnogi so dobili navdih in ideje za stvari, ki bi še jih radi poskusili in preizkusili, česar se bodo lotili v svojih raziskovalnih nalogah. Mladi bodo tako stopali novim izzivom in spoznanjem naproti, raziskovalna naravnanost šole pa se bo razvijala naprej.«

foto gfm media

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Radijske oddaje

Zadnje publikacije