fbpx

Novice

Ralph Waldo Emerson pravi, da so cvetlice zemljin nasmeh, in s tem citatom v mislih so se dijaki udeležili državnega tekmovanja iz poznavanja rastlin – Flore 2019. Na državno tekmovanje so se pripravljali pod vodstvom mentorice dr. Marije Meznarič. Delo je potekalo na terenu, kjer so prepoznavali posamezne rastline do vrste natančno. Del priprav je potekal tudi samostojno na domačih travnikih.

Tekmovanje je potekalo v parih na neznanem terenu v okolici Osnovne šole Šmartno pod Šmarno goro. Na točno določeni lokaciji, ki je vključevala travišče, gozdni rob, gozd in kolovozno ter gozdno pot, so skušali določiti čim več višjih rastlin. Nato so še v učilnici herbarizirali pet višjih rastlin po vseh pravilih pravilnega etiketiranja posamezne vrste po Mali flori Slovenije.

Rezultati so odlični, saj so kot člani ekipe Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer na državnem nivoju odnesli več kot polovico zlatih in srebrnih priznanj. Ula Mihalič in Nežka Babič, obe iz 4. a, sta postali celo državni prvakinji iz poznavanja rastlin. Obenem sta osvojili zlato priznanje. Slednjega sta prejela tudi Nicole Ravš in Žan Štuhec, ki sta zasedla tretje mesto. Srebrna priznanja so osvojili Brina Godec in Tara Ficko ter Julija Šebjanič in Luka Dresler.

"Če si poznavalec rastlin, si z naravo še bolj povezan in svet okrog tebe postane pisan, dišeč in raznolik, kot je lahko cvetoč negnojen travnik v mesecu maju," pristavljata Vanja Vogrinec in Nuša Hozjan.

Iskrene čestitke!

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine