fbpx

Novice

Aprila so se dijaki 1. letnikov odpravili na medpredmetno ekskurzijo po Italiji, na kateri so spoznavali antični in renesančni Rim ter se seznanili s pomembnimi kulturno-geografskimi znamenitostmi Apeninskega polotoka.

V Rimu so si udeleženci ekskurzije pod strokovnim vodstvom ogledali veliko znamenitosti, med drugim Španske stopnice, vodnjak Trevi, v katerega so štrbunknili številni kovanci, se sprehodili po trgu Piazza Navona z Berninijev vodnjakom štirih rek in raziskovali antični Rim: vse od Panteona, Kapitola in Koloseja pa tja do rimskega in cesarskega foruma ter Beneškega trga. Spoznali so veličino Vatikanskih muzejev, si ogledali nekaj pomembnih umetniških del, med katerimi je nanje naredila največji vtis Sikstinska kapela. Sledil je še obisk največje krščanske cerkve, bazilike Sv. Petra. Najpogumnejši so se povzpeli tudi na kupolo.

Sledilo je potovanje do Neapeljskega zaliva, kjer so občudovali lepote mesta Neapelj, in opazovali nered, ki je na sploh značilen za južno Italijo. Eden izmed najbolj zanimivih dogodkov na ekskurziji je bil vzpon na vulkan Vezuv, ki je leta 79 z vulkanskim pepelom zasul Pompeje.

Ob ogledu Pompejev so dijaki spoznali, kako veliko mesto je bilo tu pred izbruhom vulkana, in ob zanimivi predstavitvi vodnikov spoznali utrip življenja nekoč cvetočega antičnega mesta. Ogledali so si notranjost vil, v katerih so še vedno lepo ohranjene freske in mozaiki, obiskali so terme in še nekatere druge znamenitosti.

Za dijake je bilo zelo zanimivo tudi dogajanje v času počitka, saj so se zabavali, družili in se poskušali bolje spoznati. Na potovanju so razvijali odgovoren odnos do varovanja okolja in do ohranjanja kulturne dediščine. Ekskurzija se jim je zdela zelo naporna, vendar so bili vsi na koncu zadovoljni, saj so zelo veliko videli in se še več naučili.

foto gfm media

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine