Novice

Niko Farič, dijak 4. letnika, se je udeležil Mednarodne konference mladih raziskovalcev (ICYS 2019). Za udeležbo so ga izbrali na Zvezi za tehnično kulturo Slovenije kot nagrado za odlično raziskovalno nalogo, ki jo je mladi raziskovalec izdelal v lanskem šolskem letu. Za raziskovalno nalogo z naslovom Sinteze nanodelcev z ujetimi ekstrakti ter določitev koloidnih lastnosti disperzij, ki je nastala v sodelovanju naše šole s Fakulteto za strojništvo v Mariboru pod mentorstvom Mateje Godec in Tjaše Kraševac Glaser, je Niko lani prejel zlato priznaje na državnem tekmovanju mladih raziskovalcev in Krkino nagrado, serijo nagrad pa je zaključil letos z bronasto medaljo na zgoraj omenjenem mednarodnem tekmovanju.
Mednarodne konference so se udeležili trije slovenski dijaki, svoje naloge pa so predstavili s plakati in predstavitvami. O vseh uvrstitvah lahko več preberete na https://www.zotks.si/raziskovalci/novice/icys-2019-malezija.
Niko Farič je strnil vtise s svojega potovanja:
»Malezija, kjer je savna zastonj, hrana pikantna in riž konstantno na meniju, je letos gostila ICYS (Mednarodno konferenco mladih znanstvenikov) v hotelu Mandarin Court Hotel v centru Kuala Lumpurja, malezijskega glavnega mesta. Na konferenci smo se srečali mnogi mladi znanstveniki s celotnega sveta, da bi predstavili svoje raziskovalne naloge, razdeljene ne šest področij: Life Sciences (biologija, kemija, medicina), Environmental Sciences (ekologija in raziskovalne naloge, povezane z okoljem), Computer Science, Engineering, Mathematics in Physics. Moja raziskovalna naloga je spadala na področje Life Sciences, prejel pa sem bronasto odličje. Odličja prejme 40 % tekmovalcev, razmerja med zlatimi, srebrnimi in bronastimi medaljami pa so 1 : 2 : 3. Naslednje leto tekmovanje organizira Srbija, jaz pa se ga ne bom mogel udeležiti, ker bom … prestar. Organizacijske težave, neraznolika hrana in tehnične težave niso pokvarile nepozabne izkušnje – zgolj začinile so jo.
Raziskovalne naloge, predstavitve le-teh in plakati dokazujejo kreativnost in inovativnost na znanstvenem področju. Konferenca ni bila zgolj priložnost, da dijaki naberemo novo znanje, temveč tudi spoznamo nove kulture – precej raziskovalnih nalog je bilo povezanih z lokalnimi problemi (Indonezijke so predstavile alternativno metodo odkrivanja malarije, tekmovalka iz Guama je raziskovala uporabne lastnosti lokalnih semen), predstavljene pa so bile v angleščini z opaznim narečjem, ki je del kulture.
Kdor misli, da je Mednarodna konferenca mladih znanstvenikov dolgočasno tekmovanje znanstvenikov, ki blebetajo o svoji raziskovalni nalogi, ne da bi kdo razumel, o čem je sploh govora, se moti, saj sem na lastni koži izkusil, da je poleg znanosti prisotno tudi ogromno medkulturnosti, zabave in smeha – trdnih temeljev za izkušnjo, vredno spomina.«

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Radijske oddaje

Zadnje publikacije