fbpx

Novice

Med 16. in 23. februarjem je v Parizu in Strasbourgu v Franciji potekala jubilejna 50. simulacija zasedanja Evropskega parlamenta. Slovensko delegacijo je sestavljalo pet članov, od tega dva dijaka ljutomerske gimnazije, Inja Dokl in Timotej Pukšič. Inja je sodelovala v komiteju FEMM, ki je obravnaval problematiko neenakopravnosti med spoloma, Timotej se je v komiteju LIBE ukvarjal s področjem integracije migrantov in medverskim dialogom.
Delo v komitejih se je odvijalo na šoli Lycee Sainte Marie v Parizu. Mladi so skupaj s sovrstniki iz drugih držav debatirali in iskali rešitve za aktualne probleme, ki pestijo Evropsko unijo. Slovenske delegate je sprejel tudi slovenski veleposlanik v Parizu Andrej Slapničar, z njim so se pogovarjali o aktualnem dogajanju v EU in vlogi slovenskega veleposlaništva v Parizu. Prosti čas so izkoristili za druženje, ogled kulturno-zgodovinskih znamenitosti in raziskovanje enega najlepših mest na svetu.
V sredo so se mladi prestavili v Strasbourg, kjer je v četrtek in petek potekala generalna skupščina, ko so mladi zasedli mesta poslancev v Evropskem parlamentu. Vsak komite je predstavil svojo resolucijo, vsi delegati pa so sodelovali v odprti debati ter so lahko postavili vprašanja in delili svoje pomisleke ter na koncu resolucijo sprejeli ali ovrgli. Dogodek so svečano zaključili v Mestni hiši v Kehlu v Nemčiji s slavnostno večerjo ob 25. obletnici delovanja Modela Evropskega parlamenta, kjer so jih nagovorili nekdanji mepovci ter tisti, zaradi katerih ta projekt živi, na čelu z Gottfriedom Oehlom, glavnim koordinatorjem MEP-a.
Za dijaka je bila to nepozabna popotnica za življenje, ki jima je prinesla mnogo novih znanj in izkušenj ter mednarodnih prijateljstev in poznanstev.

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine