fbpx

Novice

260 let je minilo od rojstva in 200 let od smrti slovenskega pesnika, duhovnika, slovničarja, prevajalca, urednika, časnikarja in pisca šolskih učbenikov, Valentina Vodnika. Ob kulturnem prazniku so se mu dijaki 1. letnika in nekaj dijakinj iz 3. vb svečano poklonili ter mu v čitalnici šolske knjižnice, pod mentorstvom knjižničarke Veronike Prijol, postavili vsebinsko bogato razstavo.
Dijaško ustvarjalno delo je obsegalo izdelavo plakatov o Vodnikovem življenju in delu (Lara Borovič, Diana Šterman, Živa Gajser iz 1. a ter Kaja Turha, Nicole Annette Bukovec, Eva Krajnc, Sara Zver, Kristina Petek iz 3. vb), oblikovanje vabila (Chiara Nidorfer iz 1. a ter Karin Adamič, Katja Šonaja iz 1. b) in pripravo razstave različnih izdaj, zbirk Vodnikovih pesmi, Pesmi za pokušino, Nove pesmi ter Uganke, kratke pripovedne in časnikarske proze, njegova zbrana in izbrana dela, literarnozgodovinske knjige o njem ter izbor, faksimile Kuharske bukve.
V otvoritvenem programu, ki sta ga pripravila Jure Šimonka in Eva Kegel iz 1. u, smo lahko izvedeli veliko novega o Valentinu Vodniku, tudi to, da je bil vnet domoljub, ki se je boril za pravice slovenskega jezika v šolstvu, in da je v svojem času govoril in pisal najlepši, najboljši in najčistejši jezik. Prisluhnili smo še recitalu njegovih pesmi in na koncu nam je Ane Mari Antolin iz 1. a ob spremljavi kitare zapela dve pesmi. Prisotni dijaki iz 1. a in 1. b s profesoricami, Klaudijo Tivadar, Ireno Štuhec ter Martino Vogrinec, so prisluhnili pestremu programu in si z zanimanjem ogledali poučno razstavo.

Mnenja iz knjige vtisov:

  • Dijaki so pripravili lep otvoritveni program, razstava je zanimiva in na domiseln način prikazuje življenje 200 let daleč. Klaudija Tivadar.
  • Čestitke vsem! Irena Štuhec.
  • Zelo lepo razstavljeno in poučno. Anja R.
  • Zelo lepo, Vodnik ob Prešernovem dnevu. Maja
  • Pohvala za trud pri postavitvi razstave in oblikovanju plakatov. Tanja Trajbarič Lopert.

foto gfm media

 

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine