fbpx

Novice

Slovensko delegacijo, ki je sredi novembra sodelovala na Modelu evropskega parlamenta (MEP) v Španiji, je sestavljalo pet članov. Vsak izmed njih je predstavljal svojo državo v vnaprej določenem komiteju.
Prve dni so preživeli na mednarodni šoli San Patricio v Toledu; člani komitejev so se med seboj povezali s pomočjo teambuildinga, si ogledali Toledo in njegove znamenitosti. Znotraj komitejev so iskali rešitve na dani problem. Komite je sestavljalo 14 delegatov, ki so predstavljali svoje države (od Finske, Estonije, Velike Britanije, Madžarske do Grčije, Italije, Cipra …). Dijakinji GFML sta sodelovali v komiteju na temo elektronskega glasovanja in reševanja problema nizke udeležbe na volitvah, ter v komiteju, ki je debatiral o problemu davčnih oaz. Vsi člani so se vključevali v debato in iskali rešitve. Nameščeni so bili v hostlih in dijaških domovih, nekateri pa so bivali pri družinah dijakov šole San Patricio.
Večina zasedanj so je odvila na univerzi Castilla La Mancha University, kjer je potekala tudi otvoritev MEP-a, nato pa sestanki komitejev. Večeri so minili ob druženju in zabavi v mestnem baru Cafe del Tropico. Končno lobiranje je potekalo v vojaškem muzeju.
Zadnja dva dni so mladi preživeli v Madridu, kjer so imeli generalno skupščino v madridskem kongresu – El Congreso de los Diputados. Vsak komite je predstavil svojo resolucijo, ki jo je celotni zbor sprejel ali ovrgel. Obiskali so tudi slovensko ambasado v Madridu in se pogovorili z Nino Kušar, slovensko ambasadorko v Madridu.
Ta izkušnja je dijakinjama prinesla vpogled v delo Evropskega parlamenta in način sprejemanja nove zakonodaje. Projekt je razširil splošno znanje in mlade ozavestil o problemih, s katerimi se spopadajo(-mo) prebivalci EU. Seveda so spoznali veliko novih ljudi in se seznanili z različnimi kulturami. Za dijakinji je bila to prijetna in poučna izkušnja.

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine