fbpx

Novice

Družboslovni projektni dnevi so omogočili poglobljen uvid v aktualno tematiko o migracijah. V okviru sociologije so dijaki spoznali osnovne pojme o migracijah, spoznali vzroke zanje, navedli največje migracije v zgodovini človeštva in opisali problematiko migracij v sodobnem svetu. Dijaki so spoznavali nacionalizem in sestavine ter simbole različnih kultur. Seznanili so se z različnimi etničnimi stereotipi, ki so velikokrat vzrok za nepotrebno ksenofobijo ter rasno in nacionalno nestrpnost.
V okviru geografije so se poglobili v politične migracije neposredno po drugi svetovni vojni, v katere je bilo vključenih ogromno nemških prebivalcev. Kasneje so tudi analizirali spletne članke, povezane z migracijami.
V okviru zgodovine so spoznavali množično izseljevanje Slovencev v Združene države Amerike pred prvo svetovno vojno. S pomočjo filma o izseljevanju in odlomkov besedil o izseljevanju so pojasnili, zakaj so se Slovenci množično izseljevali, kakšen je bil potek potovanja z vlakom in ladjo, prvi stik izseljencev z novo domovino in kje so nastale glavne naselbine Slovencev v ZDA. Dijaki so primerjali življenjske zgodbe ameriških Slovencev in navedli primere ohranjanja slovenske narodne identitete.
V okviru filozofije je potekala diskusija za in proti migracijam. Organiziran je bil tudi pogovor s tremi begunci, ki trenutno živijo v Mariboru. Vsi trije so predstavili svoje vtise o življenju v Sloveniji in predstavili glavne značilnosti svojih držav, to je Eritreje, Irana in Turčije.

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine