fbpx

Novice

Za dijake, ki obiskujejo izbirni predmet poudarjena kemija, je bila pripravljena zanimiva ekskurzija. Najprej so se ustavili na Fakulteti za tehnologijo polimerov v Slovenj Gradcu. Ogledali so si sodobno urejene laboratorije in v kemijskem laboratoriju sami izdelali najlon. Ste vedeli, da lahko plastiki dodamo človeške lase ali piščančje perje? S tem se zmanjša količina uporabljene plastike. Veste, da vsaka bio plastika ni biološko razgradljiva, je pa bio osnovana? Menite, da danes lahko preživimo brez plastike? Dijaki so dobili odgovore na ta in še mnoga druga vprašanja.
Pot so nadaljevali na posestvo Meranovo, ki se nahaja v bližini Maribora in je v lasti Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede. Po zanimivem uvodu o različnih vrstah grozdja, načinih gojenja trte in zgodovini dvorca na Meranovem so se podali v kemijski laboratorij za analizo vina. Izmerili so količino kislin in količino alkohola v različnih vzorcih ter obenem izvedeli še veliko zanimivega o najpomembnejših sestavinah vina. Po delu v laboratoriju jih je čakala še senzorična analiza vina – barva, vonj in okus. V zanimivo opremljeni učilnici so »ocenjevali« in se učili na šestih različnih vzorcih vina.
Pot so nadaljevali v avstrijsko Radgono, kjer se nahaja pivovarna Bevog. Ker so bili pozni, je bila proizvodnja že zaustavljena. Vseeno so si ogledali pivovarno in prisluhnili razlagi, kako varijo pivo. Kdor je želel, je lahko na koncu poskusil požirek svetlega in požirek temnega piva, da so lahko okuse, o katerih so poslušali, tudi začutili.
Utrujeni in polni novih znanj so se vrnili domov in kot so dejali, so prepričani, da jim sošolci, ki so ostali doma, to ekskurzijo kar malo zavidajo.

foto gfm media

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine