fbpx

Novice

Je Slovenija multilkulturna država? Znamo ceniti drugačnost kultur in jih sprejeti? Smo strpni? Vemo, kdo so in od kod so? To so bila vprašanja, na katere smo iskali odgovore v okviru Miklošičevih dni pri družboslovju. Amanuel je begunec iz Eritreje, Navid pa iz Irana, Oya je podiplomska študentka iz Turčije, ki prostovoljno pomaga beguncem doma in tudi zdaj v Sloveniji. Vsi trije so bili gosti na šoli, kjer so dijakom 3. letnika predstavili sebe in svoje vtise o življenju pri nas.

Dijaki 3. b so povedali:
Ajda Bojnec: "Vedno je zabavno in zanimivo spoznati novo kulturo. S predavanjem priseljencev iz Irana, Turčije in Eritreje smo spoznali in odprli svoje oči za, za nas, zelo tuje kulture. Najboljši del predavanja je bilo pripovedovanje njihovih osebnih zgodb, saj se nas to vedno najbolj dotakne in si to najbolj zapomnimo."
Minea Rudolf: "Poučno in zabavno predavanje. Všeč mi je, da sem pobliže spoznala migrante in zdi se mi, da bi takih "razgibanih" vsebin morali imeti več."
Aleks Rauter: "Zanimivo je bilo poslušati njihove zgodbe in njihovo govorico."
Neža Zanjkovič: "Predavanje mi je bilo všeč. Zanimiva sta mi bila Amanuelov ples ter Navidovo pripovedovanje."
Kaja Krempl: "Predavanje mi je bilo zelo všeč, saj so nam poleg svoje kulture predstavili tudi, kaj pomeni biti begunec ter kaj vse so preživeli. Zato mislim, da je bilo predavanje koristno, saj se le-tako lahko zavedamo, kako dobro živimo."
Blažka Bojnec: "Zanimivo, poučno, oči odpirajoče predavanje, ki smo se ga veselili in od njega odnesli strpnost ter empatijo. Zdelo se mi je, da so gostje s svojo preprostostjo izrazu begunec oz. priseljenec dodali človeško plat. Tudi kulturne raznolikosti so nam približali in predstavili."
Če se bomo zavedali svoje kulturne identitete, svojega jezika, vrednot, vzorcev obnašanja, se nam ni potrebno čutiti ogrožene s strani vrednot druge kulture. Kulturne razlike moramo dojemati pozitivno. Z njimi lahko pridobimo vsi.

 

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine