fbpx

Novice

Septembrski dnevi so se odvijali s posebnim ritmom za nekatere dijake 3. letnikov. O dogajanju so zapisali: »Ko nam je v mesecu aprilu lanskega šolskega leta profesorica Mojca Rižnar Nedeljko po naši izraženi želji po izmenjavi zastavila vprašanje: »Si dovolimo, želimo, upamo razprostreti krila in poleteti iz cone udobja?« smo dokaj nepričakovano zakorakali po neznanih stopnicah in sprejeli izziv, z njim pa nove, španske prijatelje.

In so prišli, letos v septembru. Teden je bliskovito minil, ob prostih popoldnevih smo naše goste popeljali v Avstrijo, na Vinarium, na trgatve, na Goričko, v Maribor, celo na družinska praznovanja. Z njimi smo se z brodom prepeljali na Otok ljubezni, si ogledali mlin na Muri, se kopali v Banovcih, sprehodili po prizorišču snemanja prvega slovenskega filma, govorili o Prvem slovenskem taboru (tudi na licu mesta v parku, kamor vsakega gimnazijca kdaj zapelje »učna pot«), našem Francu Miklošiču. Mladi Španci so prisostvovali pouku, bili na Svetinjah in Jeruzalemu ter zadnji dan še na Ptuju. Skupaj smo pripravili zanimivo in napeto športno druženje, ko smo Slovenci zmagovali kot za stavo. Goste smo odpeljali tudi v Mladinski center, kjer smo bili zelo lepo sprejeti, španske dijake pa so najbolj zanimale ovce, ki se jih niso mogli nagledati. Pri Žumanovih Španci kar niso nehali ustvarjati, še bolj so se razživeli v delavnicah na šoli. Plesali so z nami, pokušali našo pristno domačo hrano, se učili slovenščino in eksperimentirali pri lectarstvu.

Njihov profesor se je poslovil z besedami: »Prideš v Ljutomer, dobiš objem in poljub in v tistem trenutku že veš, da se boš nekoč prav gotovo vrnil nazaj.« Velja! Nas vse pa že čaka veličastni Santiago Barnabeu v Madridu! VAMOS!«

Mladinska izmenjava poteka v okviru programa Erasmus+: Mladi v akciji.

foto gfm media

 

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine