fbpx

Novice

Dijaki 2. a in ITS - naravoslovje ter dijaki 3. letnikov, ki obiskujejo izbirno kemijo, so se udeležili ekskurzije v avstrijsko mesto Gussing. Sredstva za ekskurzijo je prejela skupina dijakov 2. a za zmago na natečaju TRAJNOSTNA ENERGIJA 018 in so morala biti porabljena namensko za ekskurzijo, povezano s trajnostno energijo.
V omenjenem mestu so leta 1996 ustanovili Evropski center za obnovljive vire energije, v katerem razvijajo regionalne in lokalne pristope k varčevanju z energijo, projekte za uporabo in proizvodnjo obnovljive energije. Center organizira tudi predavanja in usposabljanja na področju obnovljivih virov energije in vodene oglede “Ekoenergijske dežele”. V uvodni predstavitvi “Modela Güssing" smo izvedeli, da se je pred tridesetimi leti mesto soočalo s podobnim problemom kot danes Ljutomer - velika brezposelnost, migracija v večja mesta in odseljevanje mladih. Od takrat do danes so v Güssingu ustvarili okoli 1000 novih delovnih mest, mesto pa letno z namenom ogleda tehnologij obišče tudi več 10.000 turistov. Güssing se razvija v smeri lokalne proizvodnje energije z vsemi razpoložljivimi obnovljivimi viri energije.
Ogledali smo si tudi vasico Strem, v kateri so fotovoltaična elektrarna in sistem za daljinsko ogrevanje z izgorevanjem lesa in bioplinarna. Pred predavanjem in ogledom modela Gussing smo obiskali tudi grad, s katerega je zelo lep razgled na mesto in obkrožajočo ga pokrajino.
Ekskurzijo smo zaključili z najslajšim delom, in sicer z obiskom čokoladnice Zotter in pokušino odličnih čokolad, ki so narejene izključno iz bio kakava, kupljenega preko pravične trgovine.  

foto gfm media

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine