fbpx

Novice

22. srečanje slovenskih mladinskih pisateljev, ki vsako leto poteka v Murski Soboti, je zaznamovalo celotni slovenski prostor, vsako leto smo del tega vseslovenskega projekta tudi na GFML, ni naključje, da je prvo srečanje, ko je večernico, nagrado za najboljše mladinsko delo v preteklem letu, dobil Tone Pavček, ki je bil tudi naš gost. Letos je večernica zasijala Anji Štefan.
V okviru Očesa besede so letos pripravili tudi delavnico za mlade ustvarjalce,ki se je je udeležil dijak četrtega letnika Niko Farič. Kako pomagati mladim, ki želijo vstopiti v svet literarnega ustvarjanja? Zelo dobra zamisel.
Na naši šoli je bilo dogajanje v okviru projekta tudi izredno zanimivo, obširno in pestro, imeli smo kar tri delavnice in literarna srečanja. Naši gostje so bili: mednarodno uveljavljena ilustratorka Manica Musil, ki je zbranim predstavila svoje avtorske slikanice, s katerimi je prodrla na svetovni knjižni trg, vedno aktualna in provokativna pisateljica Breda Smolnikar (delavnica in pogovor za 4. letnik predšolske vzgoje), Barbara Pregelj, literarna zgodovinarka in prevajalka, inovativna kulturna promotorka, Francisco Tomsich, zanimiv mednarodni ilustrator (delavnica in pogovor za 1. v), Matej Krajnc, sodobni slovenski pesnik, prevajalec, glasbenik, ki je v dveh nastopih (za druge letnike gimnazije, 2. a, 2. c), izzval mlade.
Matej Krajnc je v pogovoru izpostavil razmerje literatura - prevod - glasba, je namreč komparativist, prevajalec in tudi glasbenik. Izhajal je iz antike, pesem peta ob spremljavi strun, do sodobnosti. Razmišljanje o primernosti Nobelove nagrade za glasbenika, Bob Dylan v prevodu, so besedila z vsebino, dober prevod da literaturo ... Sicer pa, kdo se najbolj dotakne naših src - je to Prešeren, Jesih, Lainšček? Matej Krajnc: "Sodobna literatura je izziv, tudi za glasbo, bodimo inovativni, upajmo si ..."
Posebna gostja je bila tudi dr. Barbara Baloh z Univerze na Primorskem, znana po predstavitvah in študijah za didaktiko slovenščine.
Oko besede je oko, ki razširi pogled v pesem, pravljico, ilustracijo, risbo ... je srečanje, ki živi z nami. 

foto gfm media

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine