fbpx

Novice

Tradicionalno šolsko leto na GFML zaključimo s Kulturnim maratonom. Tema letošnjega tridnevnega dogajanja je bila kulturna dediščini, saj je leto 2018 razglašeno za Evropsko leto kulturne dediščine. »Kulturna dediščina je del nas, del okolja in družbe, v kateri živimo. Obdaja nas povsod: v domovih, stavbah naših vasi in mest, bogata bera dediščine nas vabi v splošne knjižnice, muzeje in galerije, vse do arheoloških najdišč. Dediščina pa niso le najdbe, dolgočasni zidovi in zaprašena umetnost, temveč njen vonj veje iz tradicionalnih veščin, obrti in druge nesnovne dediščine, iz zgodb in pesmi naših dedkov in babic, iz tradicionalnih jedi in filmov, ki jih gledamo. Kulturna dediščina nas povezuje v svoji raznolikosti. Zahvaljujoč tehnološkemu razvoju in internetu je danes veliko bolj dostopna kot kdaj koli prej!« (vir: http://www.zvkds.si/sl/elkd)
Letošnje dogajanje se je začelo v sredo, 20. 6., popoldne. Dijaki prve generacije umetniške gimnazije in dijaki 3. d so se na prireditvi Pod reflektorjem predstavili z umetniškimi kreacijami, ki so nastajale skozi šolsko leto. V nočnem delu je potekal filmski maraton v sodelovanju z Grossmanovim festivalom, v okviru Art kina. Najbolj vztrajni so si postavili šotore in prenočili na zelenici za šolo. Osrednji del letošnjega dogajanja je potekal, v četrtek, 21. 6., na Blaguškem jezeru. Učitelji, dijaki in zunanji sodelujoči so pripravili več kot 30 različnih delavnic, ki so potekale ob obali jezera in v bližnji okolici. Kolesarjenje preko goric, Ljutomerski kasač od A do Ž, Vinogradništvo in sadjarstvo, Skrivnosti Stare Gore, Ljudski plesi, Raziskovanje kulturne dediščine v vasi Brezje, Oblikovanje gline, Gobarjenje, Filozofsko-debatna delavnica, Pohod preko prleških gričev, Fotografija ... To je samo nekaj naslovov delavnic, iz katerih lahko razberemo, kaj vse so dijaki počeli.
V popoldanskem času so si dijaki pod mentorstvom podjetja Sodexo pripravili malico in kosilo. Za zabavo so poskrbeli glasbeni ustvarjalci, ki so se predstavili z glasbenimi nastopi. Potekalo je tudi tekmovanje med posameznimi oddelki. Tokrat so se pomerili v gasilski veščini, vajo z vedrovko. Zaključek Kulturnega maraton se je zgodil zadnji dan pouka, ko je bila izvedena Zaključna akademija in šolska proslava ob dnevu državnosti. Na prireditvi je bil prikazan celoletni utrip dogajanja na šoli, posebej pa so bili izpostavljeni tisti posamezniki in dogodki, ki so najbolj zaznamovali iztekajoče se šolsko leto.

foto gfm media

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine