fbpx

Novice

Štirje dijaki tretjih letnikov: Klara Dragovič, Niko Farič, Urška Filipič in Jan Lukač, so se v spremstvu profesorja Simona Ülena odpravili v srbsko Petnico. Gre za dejavnost v okviru projekta RAST, ki ga izvaja II. gimnazija Maribor, za katerega so bili omenjeni dijaki izbrani. V Petnici je ena izmed najboljših raziskovalnih postaj, ki nudi različne programe mladim predvsem iz jugovzhodne Evrope. 32 slovenskih dijakov se je seznanilo z napredno opremljenimi laboratoriji in delom raziskovalca, pri čemer so jim pomagali izkušeni mentorji.

Svoje znanje so  poglabljali na več naravoslovnih področjih. Pri biologiji so se najprej spoznali s terenskim delom, nato so vzorce tudi analizirali in določali kvaliteto okoliških vodnih ekosistemov. Svoje znanje o kamninah in sestavi Zemlje so obnovili in nadgrajevali pri predavanju iz geologije, v okviru kemijske delavnice so se spoznali z različnimi tehnikami kromatografije, pri čemer so si pomagali tudi z najsodobnejšo opremo. Dobili so tudi priložnost opazovati človeške ostanke iz 4. stoletja in se preizkušali v delu antropologa, saj so na podlagi kosti določali spol in starost osebka. Spoznali so se tudi z osnovami programiranja, svoje znanje o optiki so podkrepili z mnogimi zanimivimi eksperimenti. Pri predavanju iz astronomije so se najprej seznanili s teorijo o črnih luknjah, nato so izračunali še njeno maso.

Večere so si popestrili z ogledom dveh posmodernističnih filmov, prav tako so s teleskopom opazovali Luno in njene kraterje. Ob koncu zanimivega tedna v Petnici so si dijaki ogledali tudi Petniško jamo.

V petih dneh so udeleženci nabrali mnogo predvsem eksperimentalnih izkušenj, ki so zanje neprecenljive, in obenem stkali veliko novih poznanstev.

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine