fbpx

Novice

Rim, večno mesto, mesto želja in cilj številnih popotnikov s celega sveta. Pompeji, eno najbolj znanih in obiskanih arheoloških najdišč. In Neapelj, mesto kulture, svetlobe in hkrati mračnega mističnega podzemlja. Vse to in še več je tudi letos navduševalo dijake 1. letnikov GFML na izbirni ekskurziji v okviru projektnih dnevov na temo antika.

V Rimu so si dijaki s strokovnim vodstvom ogledali veliko znamenitosti in muzejev. Obiskali so Vatikanske muzeje, občudovali baziliko sv. Petra, se sprehodili po trgu Piazza Navona z Berninijev vodnjakom štirih rek in raziskovali antični Rim: vse od Panteona, Kapitola in Koloseja pa tja do rimskega in cesarskega foruma ter Beneškega trga. Kruha in iger, bi rekli. Ker bi se marsikdo rad v Rim še vrnil, niso izpustili niti vodnjaka Trevi, v katerega so posledično štrbunknili številni kovanci. Očarale so nas tudi Španske stopnice s cerkvijo Trinita dei Monti, kjer je gospa Crawfordova ravnokar posnela aktualni spot za novo modno kampanjo. Povsem pristno, torej.

Na našem potepanju po srednji Italiji smo se povzpeli na sam »vrh pekla«, na vulkan Vezuv, in spoznali Pompeje ter ob izkopaninah naselja, ki ga je ob izbruhu Vezuva leta 79 zasul vulkanski pepel, slišali marsikatero zanimivo zgodbo. Skozi Neapelj smo se zaradi časovne stiske le popeljali, vendar nas je živahno mesto, ki se razteza vzdolž enega najlepših zalivov na svetu, prepričalo s svojim največjim italijanskim gledališčem.

Naporno, a vsekakor poučno in vedno znova impresivno.

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine