fbpx

Novice

Dijaki, ki bodo opravljali maturo iz geografije, so na ekskurziji spoznavali geografske značilnosti ter energetsko in okoljsko problematiko Velenjske kotline oz. Šaleške doline, kot to regijo imenujejo domačini. Na inštitutu za ekološke raziskave ERICo so najprej prisluhnili predavanju o Šaleški dolini, vzrokih za nastanek ugrezninskih jezer, onesnaževanju okolja in ekološki sanaciji Šaleške doline. Nato je sledil terenski ogled Škalskega in Velenjskega jezera. Tako so lahko v živo spoznavali, do kako velikih sprememb je na tem območju prišlo v zadnjih desetletjih, ko so se morali zaradi posledic izkopa premoga in ugrezanja površja preseliti prebivalci kar nekaj naselij.
Na vožnji skozi Velenje in Šoštanj so se dijaki soočili z moderno urbanistično zasnovo Velenja, spoznali njegovo pestro nacionalno sestavo in slabo prometno povezanost Šaleške doline z avtocestnim križem. Sledil je še terenski ogled najglobljega jezera v Sloveniji, Družmirskega jezera.
Ekskurzijo smo nadaljevali z obiskom največjega energetskega objekta v Sloveniji, to je Termoelektrarne Šoštanj. V uvodnem delu smo slišali nekaj o zgodovini, proizvodnji, shemi obratovanja blokov termoelektrarne in okoljskih izboljšavah. Posebej smo se posvetili šestem bloku termoelektrarne, ki smo si ga pod strokovnim vodstvom tudi ogledali ter spoznali njegovo delovanje. Povzpeli smo se še na vrh termoelektrarne (127 metrov), od koder je čudovit razgled na Velenjsko kotlino in okoliška območja.
Ekskurzijo smo zaključili z obiskom bližnjih Term Topolšica, kjer so nam predstavili glavne značilnosti tega zdraviliškega kraja.

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine