fbpx

Novice

Lutkovni abonma smo zaključili z ogledom predstave Pedenjped v izvedbi Lutkovnega gledališča Maribor.Lutkarji so uspešnico obnovili iz leta 2008 in jo prav za nas odigrali stotič.
Vrata Pedenjhišice so se na stežaj odprla in že smo smuknili v čarobno domovanje Pedenjpeda, v pravo otroško Pedenjcarstvo, kjer deček umno vlada in odrašča v moža. Tako kot v pesmih se sam oblači, češe, obuva, smrka, sladka, zaliva rože, riše portrete, vozi vlakec in gre spat. Znane pesmice so oživele na prav poseben način in zrasle v slikovito lutkovno predstavo. Pedenjped Nika Grafenauerja je eden izmed najbolj prepoznavnih deških literarnih likov v slovenski mladinski književnosti. Je izredno neurejen, razkuštran deček in higiena mu je popolnoma tuja stvar. Pogosto trmari, joka in kuha mulo. Hkrati pa je tudi zelo samostojen, saj kot pravi pesmica Sam:
»Pedenjped se sam oblači.
sam počeše in umije,
čeveljčke si sam skrtači
sam se s čepico pokrije.«
Po drugi strani je zelo pogumen, saj se nikogar ne boji, pa tudi če bi se, bi z njim opravil kar sam. Pedenjped ne bi bil tipičen deški lik, če ne bi bil tudi nagajiv, razposajen in sladkosned. Je tudi zelo učen deček, ki rad bere knjige, igra na piščal in rad ustvarja.
Pesnik je o Pedenjpedu zapisal: »S Pedenjpedom sem se hotel predvsem približati otroškemu načinu gledanja na stvari in dogodke, s katerimi se otrok srečuje v vsakdanjem življenju, obenem pa svoja lastna otroška doživetja kakor tudi vtise, ki nastajajo v meni, ko danes opazujem otroke, tako združiti med sabo, da bo oseba tega junaka kar najbolj privlačna in zanimiva.«

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine