fbpx

Novice

Reka Mura, ki je bila in še bo navdih mnogim, je tokrat k ustvarjanju privabila dijake 2. letnika gimnazijskega programa. K razmišljanju jih je spodbudilo predvsem aktualno vprašanje o morebitni gradnji elektrarn na reki Muri.
Dijaki, ki obiskujejo predmet filmsko ustvarjanje, so se letos srečali z učno vsebino dokumentarni film. Družbenopolitična, okoljevarstvena in gospodarska tematika so pogoste teme tovrstnih filmov, zato trenutno vroče teme dijaki enostavno niso mogli spregledati. Pod mentorstvom profesorja Ludvika Rogana je nastal dokumentarni film o negotovi usodi reke Mure z naslovom Pravijo ji dom. Njegova premiera je bila v sredo 21. junija ob 19. uri v Domu kulture Ljutomer.
Zbrani so si lahko ogledali tudi kratki film Dilema, prav tako izdelek dijakov 2. letnika. Slednji je nastal v iztekajočem se šolskem letu v okviru natečaja Predstavljaj si svet brez korupcije, ki ga je pripravil Transparency international Slovenia. Obiskovalci so lahko prisluhnili še pevski točki in recitaciji, zbrane pa ja nagovoril tudi ravnatelj Zvonko Kustec, ki je poudaril, da je novonastali film eden pomembnih korakov v snovanju Umetniške gimnazije, smer gledališče in film, ki jo bodo prvi dijaki začeli obiskovati v letošnjem septembru.
»Reka Mura je pravi biser naše pokrajine in mladi se zelo dobro zavedamo, kako pomembna je njena ohranitev. Ponovno smo priča temi večne debate, in sicer ali imajo hidroelektrarne svoje mesto na naši reki. Ker nas odrasli velikokrat ne poslušate, smo se odločili, da vam svoje mnenje predstavimo, kot najbolje znamo, zato smo ustvarili film,« je povedala Meta Štuhec, ena izmed avtoric dokumentarnega filma.
»Film Pravijo ji dom je prvi filmski projekt, pri katerem sem sodeloval od začetka do konca. Ponavadi sem imel le eno samo vlogo (npr. snemanje, montaža, igra …), tokrat pa sem počel bolj ali manj vse. Sodeloval sem za kamero, malo pred kamero, malo tudi pri montaži. Mislim, da nam je film dobro uspel. Predstavili smo stališči obeh strani, tistih za in tistih proti; slednje seveda podrobneje, saj tudi sami tako mislimo,« je nastajanje dokumentarca komentiral dijak Filip Šimonka.
»Namen ustvarjalnega procesa tega filma je bil ob spoznavanju dokumentarne forme predvsem vzpodbuditi kritično razmišljanje med mladimi. Tudi končni izdelek stremi k temu, da gledalcem ne vsiljuje stališča, temveč želi objektivno predstaviti različne aspekte te kompleksne tematike. Je pa ustvarjanje med mladimi utrdilo prepričanje, da mora reka Mura ostati nedotaknjena,« je z nami delil svoje mnenje mentor Ludvik Rogan.

foto gfm media     video gfm media

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine